Meteorologinja: Slijedi nam mnogo kiše, moguće su poplave, tuča i pijavice na moru

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Kako se već par dana najavljuje, večeras počinje izražena promjena vremena koja će sutra zahvatiti cijelu zemlju.

Sutra se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Već ove noći zahvatit će sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne kopnene predjele, a najkasnije, tek sutra kasno popodne, doći će do Slavonije.

Pritom je, stoji u prognozi DHMZ-a, moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale.

Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27. Najviša dnevna većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 °C.

Tuča i pijavice

"Pa ono što je sigurno, sigurno je da će lokalno biti grmljavinskog nevremena. A ono što je vrlo nezahvalno za prognozirati, odnosno raditi usporedbu s olujom u srpnju. Jer ne znamo koliko će točno biti utjecaj tog olujnog nevremena, a ovisi je o tome gdje će se ono pojaviti. Ako se baš pojavi u nenaseljenom području, onda utjecaj neće biti toliko snažan koliko je to bio u srpnju.

Međutim, ako se pojavi u naseljenom području, vrlo naseljenom području, osobito velika vjerojatnost je sutra na Jadranu, a znamo da je Jadran pun turista.

Dakle, na moru može biti vrlo, vrlo izraženih nevera, što znači jako valovito more, mnogo kiše, vjerojatna je i tuča, moguće su i pijavice.

I naravno da utjecaj isto može biti jako velik i to sve može biti žestoko. Ono što moram naglasiti, već danas je izdano za sutra narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme, znači da je vrijeme izuzetno opasno, odnosno postoji mogućnost da se, kako ćemo se približavati sutrašnjem danu, to upozorenje s narančastog podigne na crveno.

Stoga svakako treba pratiti i prognoze i upozorenja, prilagoditi aktivnosti i planove", savjetovala je meteorologinja Petra Mikuš Jurković u razgovoru za Dnevnik HTV-a u podne.

Dodala je da su moguće i bujične poplave.

Pročitajte više