MI6 nije želio ubiti Miloševića, već Arkana, a nastradala je princeza Diana?

NAKON što je prošlog tjedna bivši agent MI6 Richard Tomlinson na sudskoj raspravi, koja se vodi zbog pogibije princeze Diane, rekao kako je njena smrt slična planovima za ubojstvo Slobodana Miloševića, jučer je aktivni tajni agent koji je svjedočio kao zaštićeni svjedok te su ga nazvali samo "A", kazao kako se nije radilo o Miloševiću, već o jednom radikalnom srpskom nacionalistu za kojega mediji pretpostavljaju kako se radi o Arkanu.

Ovo je bilo prvi put da je u jednom slučaju svjedočio aktivni agent službe MI6.

On je rekao kako je 1993. godine predložio ubojstvo radikalnog srpskog nacionalista, međutim  ta je ideja odbačena. "Bio sam zabrinut mogućnošću da bi taj čovjek mogao doći na vlast u Srbiji te sam smatrao kako trebamo imati plan da ga smaknemo u slučaju da se to dogodi", rekao je "A" pojašnjavajući kako bi bilo suludo tada ubiti Miloševića, koji je u to vrijeme smatran središnjom figurom za diplomatske napore kako bi se okončali ratovi na Balkanu.

Plan za atentat je napravljen, a zatim uništen

"U to je vrijeme postojala mogućnost da Milošević bude svrgnut, te da bi ga mogao zamijeniti nacionalistički ekstremist što bi vodilo još većem etničkom čišćenju. Kako bi se sproveo plan trebalo je iskoristiti ili jugoslavenske disidente, ili britanske vojne opcije", rekao je "A" dodajući kako je nakon što je plan stavljen na papir, šef naredio njegovo uništenje.

Također, "A" je odbacio tvrdnje kako je plan za ubojstvo  Miloševića bio da ga se ubije u tunelu dok se vozi u automobilu.

Kako prenosi B92, MI6 je umiješan u istragu oko smrti princeze Diane zato što je otac njenog ljubavnika naveo kako su Dianu i Dodija ubile britanske tajne službe po nalogu princa Phillipa, kraljičinog supruga jer je Diana ostala trudna s Dodijem. Plan o ubojstvu lidera na Balkanu relevantan je zato što se postavlja pitanje bi li Mi6 ikad izvršila ubojstvo, što je šef MI6 odbacio.

H.A.
Foto: AFP

Pročitajte više