Mianmar: Američka odluka o sankcijama naškodit će stanovništvu

DUŽNOSNICI Mianmara ocijenili su u srijedu kako će predložena američka zabrana uvoza proizvoda iz njihove zemlje najviše štete nanijeti njezinu siromašnom stanovništvu usporedivši tu zabranu s oružjem za masovno uništenje.

Američki Predstavnički dom je u utorak sa 418 prema 2 glasa usvojio prijedlog o zabrani uvoza proizvoda iz Mianmara, zemlje u kojoj od 30. svibnja vlasti drže oporbenu čelnicu Aung San Suu Kyi u pritvoru.

"Sankcije će se izravno odraziti na zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. Njih nameću bogate, moćne države, a svrha im je još više pogoršati životne uvjete ionako siromašnog stanovnišva", kaže se u priopćenju mianmarske vlade.

Demokrat iz Kalifornije Tom Lantos koji je, s drugim kolegama, radio na prijedlogu o uvođenju sankcija, izjavio je kako će odluka o zabrani uvoza dobara iz te zemlje, mianmarske čelnike pogoditi "upravo ondje gdje ih najviše boli - a to su njihovi bankovni računi". "Američkim uvozom proizvoda iz Mianmara financira se brutalno burmansko diktatorsko čelništvo", ocijenio je.

Američki dužnosnici Mianmar, kojemu je već četiri desetljeća na čelu vojna uprava, još uvijek nazivaju starim imenom Burma. Američki prijedlog uključuje i zamrzavanje sredstava mianmarske hunte u SAD-u. Senat bi konačnu odluku trebao donijeti u predstojećih nekoliko dana, a zatim konačan zakon poslati predsjedniku Georgeu Bushu na potpis.

Promatrači tvrde da se posljedice već osjećaju. "Otkad je gornji dom usvojio zakon u lipnju, većina naših kupaca počela je otkazivati narudžbe", kazao je za Reuters vlasnik jedne tvornice sa 900 zaposlenih radnika u Mianmaru, koji je prošli tjedan bio prisiljen zatvoriti je i otpustiti radnike.

Pročitajte više