Mianmar: Izaslanik UN-a zatražio sastanak sa Suu Kyi

IZASLANIK UN-a za ljudska prava, Brazilac Paulo Serio Pinheiro, koji je u ponedjeljak počeo jednotjedni posjet Mianmaru s ciljem oslobađanja Aung San Suu Kyi, zatražio je od vojnih vlasti da mu omoguće sastanak s pritvorenom čelnicom mianmarske oporbe.

Pinheiro je novinarima kazao da još uvijek nije dobio odgovor od mianmarskih čelnika.

On je drugi visoki dužnosnik UN-a koji je doputovao u Mianmar otkad je Suu Kyi zadržana u kućnom pritvoru u njezinom domu u Yangonu nakon što je u rujnu podvrgnuta kirurškom zahvatu. Prije toga Suu Kyi su mianmarske vlasti gotovo tri mjeseca držale na nepoznatoj lokaciji.

Pinheiro je kazao da je na sastanku s mianmarskim ministrom vanjskih poslova Winom Aungom u ponedjeljak formalno zatražio sastanak s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Suu Kyi.

"Čekam vladin odgovor", rekao je Pinheiro.

Dužnosnici UN-a rekli su kasnije da je brazilski akademik imao "iskrene i sadržajne" razgovore s Winom Aungom, te da bi se u utorak UN-ov izaslanik trebao sastati s mianmarskim premijerom Khinom Nyuntom.

Suu Kyi je pritvorena 30. svibnja nakon krvavih sukoba njezinih pristaša s pristašama vlade. Mianmarske vlasti tvrdile su da je Suu Kyi stavljena u kućni pritvor zbog njezine osobne sigurnosti.

Pročitajte više