Mianmarska vojna hunta razotkrila urotu

VOJNA hunta koja vlada Mianmarom priopćila je u subotu da je razotkrila urotu čiji je cilj rušenje vlasti, a 12 osoba povezanih s oporbenim strankama uhićeno je zbog postavljanja niza bomba.

Mianmarski generali oduvijek tvrde da je zbog etničke raznolikosti zemlji potrebna čvrsta ruka, a zadnjih su tjedana izvrgnuti pojačanom međunarodnom pritisku zbog zatvaranja oporbene čelnice i borca za demokraciju Aung San Suu Kyi.

Visoki dužnosnici vojne obavještajne službe rekli su na konferenciji za novinare da je dvanaestero uhićenih postavilo tempirane bombe u glavnom gradu Yangonu i obližnjim mjestima te da su se s ciljem izazivanja nereda htjeli povezati s vodstvom Nacionalne lige za demokraciju (NLD) zatvorene Suu Kyi.

Četiri podmetnute bombe doista su eksplodirale i ubile dvoje ljudi, a desetak ozlijedile, rekli su.

"Planirali su stupiti u kontakt s NLD-om radi stvaranja nereda, ali nisam siguran jesu li čelnici NLD-a, među njima i Aung San Suu Kyi, znali za to", rekao je zamjenik šefa vojne obavještajne slube general-bojnik Kyaw Win.

Drugi visoki obavještajni dužnosnik pukovnik San Pwint rekao je da je skupina dobila eksploziv, detonatore, oružje i tempirane bombe u obliku posuda za ručak i pernica od skupine Karenske nacionalne unije (KNU) u kojoj su pripadnici etničke manjine što vode na mijanmarsko-tajlandske granice vode gerilski rat protiv službenog Yangona.

Prema njegovim riječima, te su osobe bile povezane i sa skupinama što se u egzilu bore za demokraciju, npr. s Sveburmanskom studentskom demokratskom frontom (ABSDF).

Pročitajte više