Michael Cohen je dokazani lažljivac. Ključni je svjedok u suđenju protiv Trumpa

Foto: EPA

Michael Cohen je priznao: Lagao je na sudu, lagao je medijima i lagao je kongresu. A upravo on bi trebao biti ključni svjedok državnog tužitelja na suđenju Donaldu Trumpu, piše Politico.

Očekuje se da će "bivši Trumpov fikser" reći porotnicima da mu je Trump naložio da u tajnosti plati 130 tisuća dolara porno zvijezdi Stormy Daniels, a sve kako ona ne bi javnosti obznanila susret s Trumpom uoči izbora 2016. godine. Tužitelji su, podsjetimo, optužili bivšeg predsjednika za krivotvorenje poslovnih spisa koji uključuju njegova plaćanja Cohenu.

No, iako bi sposobnost tužiteljstva da dokaže svoj slučaj na suđenju mogla ovisiti o njegovom svjedočenju, upravo Cohen bi mogao biti njihov najproblematičniji svjedok s obzirom na to da je njegov kredibilitet okaljan više puta tijekom godina.

Više puta lagao

Podsjetimo, odboru Senata lagao je 2017. godine, ali se kasnije pravdao da je to učinio isključivo u svrhu dobrobiti svog tadašnjeg šefa Trumpa. Nadalje, 2018. godine je u dva slučaja priznao krivnju za nekoliko kaznenih djela - što je rezultiralo osudom na tri godine zatvora. 

Nakon što se izjasnio da se osjeća krivim, javno je počeo govoriti da nije utajio porez. Kada se prošle jeseni prvi put suočio s Trumpom, ponovno je okrenuo ploču pa na suđenju rekao da je lagao kada je priznao krivnju. 

Međutim, sudac Arthur Engoron koji je nadgledao suđenje u kojem je Trump proglašen odgovornim za korporativnu prijevaru, poručio je: "Michael Cohen rekao je istinu" i tako djelomično vratio povjerenje u njega. Upravo to Cohenovo svjedočenje rezultiralo je presudom protiv Trumpa zbog koje bivši predsjednik mora isplatiti pola milijarde dolara.

Cohena, pak, ne zabrinjavaju sumnje u njegov kredibilitet: "Pretežno i dosljedno ga dovode u pitanje Donald i njegovi sljedbenici", napisao je Politicu u SMS poruci. "Njihova mišljenja me ne zabrinjavaju jer su netočna i motivirana te smišljena da Trump pobjegne od odgovornosti za svoja prljava djela."

Pročitajte više