Michigan postao prva američka država koja je zabranila e-cigarete s aromom

Foto: 123rf

GUVERNERKA Michigana, Gretchen Whitmer, danas je izjavila da će u toj američkoj saveznoj državi zabraniti prodaju električnih cigareta s aromatiziranim okusima, u sklopu nacionalne kampanje protiv uporabe e-cigareta, javlja The New York Times.

Whitmer, koja će tom odlukom postati prva guvernerka koja je u SAD-u izdala zabranu ove vrste, objasnila je kako se odlučila na takav korak zbog pojave sve većeg broja bolesti povezanih s udisanjem para iz električnih cigareta, ali i zbog povećane upotrebe tih proizvoda među tinejdžerima.

"Tvrtke koje prodaju tekućine koje se koriste u električnim cigaretama, koriste arome koje podsjećaju na slatkiše i bombone kako bi navukle djecu na nikotin i zavaravaju potrošače promicanjem tvrdnji da su njihovi proizvodi sigurni“, izjavila je Whitmer.

"S time je od danas gotovo“, dodala je.

Pojava ozbiljnih bolesti

Posljednjih je tjedana više zdravstvenih agencija izvijestilo o brojnim ozbiljnim bolestima za koje se vjeruje da su povezane uz udisanje zagrijane tekućine koju se koristi u e-cigaretama, uključujući i smrtni slučaj u Illinoisu.

Ovoga su tjedna zdravstveni dužnosnici savezne države Oregon priopćili kako službe istražuju smrt jedne druge osobe koja je koristila električnu cigaretu kako bi uživala kanabis. Zdravstveni odjel u Milwaukeeju i glavni državni odvjetnik države Illinois izdali su priopćenja u kojima pozivaju građane da ne koriste e-cigarete, a ranije ove godine San Francisco je postao prvi grad u SAD-u koji je zabranio prodaju tih proizvoda.

Zabrana aromatiziranih nikotinskih proizvoda za e-cigarete

Prema odredbi guvernerke Whitmer, u Michiganu će biti zabranjena prodaja aromatiziranih nikotinskih proizvoda za električne cigarete u trgovinama, ali i putem internet kupovine.

Također je naložila državnim zdravstvenim službama da zaustave oglašavanje spomenutih proizvoda, a koje koristi izraze kao što su "čisti", "sigurni" ili "zdravi". Tiffany Brown, glasnogovornica guvernerke, objasnila je kako će se nova pravila početi primjenjivati  u sljedećih nekoliko tjedana i da će kompanije koje se bave prodajom tih proizvoda imati mjesec dana vremena, nakon uspostave novih pravila, da njima prilagode svoju poslovnu paradigmu.

Budući da pravila još uvijek nisu u potpunosti finalizirana, Brown je rekla da ne može za sada govoriti o kaznama za kompanije koje će kršiti navedena ograničenja.

"Ova odluka guvernerke nije zasnovana niti na znanosti niti na zdravom razumu"

Tony Abboud, izvršni direktor organizacije Vapor Technology Association, kritizirao je nove zabrane i rekao kako smatra da će one nauditi malim tvrtkama u Michiganu i stvoriti crno tržište aromatiziranih e-cigareta.

"Ova odluka guvernerke nije zasnovana niti na znanosti niti na zdravom razumu", kazao je Abboud.

Pročitajte više