Mičić: Pripreme za sezonu 2005. počele na vrijeme

DRŽAVNI tajnik za turizam Zdenko Mičić ocijenio je danas da su na vrijeme počele pripreme za turističku sezonu 2005. u "kojoj će se nastojati smanjiti siva ekonomija u turizmu".

Mičić je to rekao na današnjoj sjednici Vladina Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke sezone u Novom Vinodolskom. U sljedećoj sezoni nastojat će se smanjiti rad na crno u iznajmljivanju turističkih kapaciteta, ali i plovila u tzv. crnom čarteru, rekao je Mičić i najavio da će pri Povjerenstvu biti osnovana radna skupina za njihovo suzbijanje.

Državni tajnik za more Branko Bačić kazao je da je novi Pomorski zakonik utvrdio okvire za suzbijanje "crnog čartera".

U izradbi je Vladina uredba s pravilima o uplovljavanju i ispovljavanju jahta. Čarterske usluge moći će obavljati samo oni čije su jahte upisane u hrvatski upisnik jahta, a tvrtka registrirana u Hrvatskoj. Uredba će se, s devetmjesečnim razdobljem prilagodbe, primjenjivati od siječnja 2005. Svaki strani državljanin morat će, kad ulazi u zemlju, prijaviti posadu, a na jahti će se za boravka u zemlji moći izmijeniti samo dvije posade, rekao je.

Za gradnju domaćih brodova u domaćim brodogradilištima iz državnog će proračuna u 2005. biti izdvojeno oko 70 milijuna kuna, a nastavit će se ulaganja u razvoj "Jadrolinijine" flote i poticati izgradnja manjih brodica za turizam, rekao je Bačić.

Pomoćnik ministra za cestovni promet Igor Maly kazao je da je ove godine u Hrvatsku ušlo 35,7 milijuna putnika te da će se 2005. više skrbiti za uređenje tzv. crnih točaka na prometnicama.

O radu većih sustava u turističkoj sezoni izlagali su predstavnici Hrvatske turističke zajednice, "Jadrolinije", Autoceste Rijeka - Zagreb, Hrvatskih cesta, Hrvatskog autokluba, Državnog inspektorata, Ministarstva zdravstva, Hrvatske gospodarske komore, Gorske službe spašavanja, lokalne i područne uprave.

HAK će sljedeće godine nabaviti pet novih vozila za pomoć na cesti i osnovati još dvije tehničke baze. Ministarstvo turizma poticat će razvoj helikopterske službe, a HŽ uvodi nekoliko novih nagibnih vlakova na prugama iz Zagreba prema Rijeci i Splitu. Iz te tvrtke predlažu uvođenje "tematskih" turističkih vlakova u kojima bi turistima bile dostupne razne informacije. "Jadrolinija" i nadalje povećava flotu, a Autocesta Rijeka - Zagreb razinu usluga. Uskoro bi trebale početi pripreme za gradnju još jedne dionice autoceste Rijeka - Zagreb u punom profilu, a očekuje se i donošenje plana razvoja državnih cesta od 2005. do 2008.

Na sjednici su predstavljeni prvi nalazi ispitivanja mogućnosti razvoja projekta "Srdela snack". Cilj projekta je obogatiti turističku ponudu obrocima domaće plave ribe, najviše srdele. Prikupljene su primjedbe ribara i ugostitelja i razrađen organizacijski franšizni model. Najavljeno je osnivanje franšizne organizacije i izradba ugovora te otvaranje objekata u Zadru i Splitu. U projektu "Srdela snack" obrok srdela stajat će 16 kuna.



Pročitajte više