Microsoft i DAISY rade na plug-inu za slijepe osobe

TVRTKA Microsoft i konzorcij DAISY (Digital Accessible Information SYstem) najavili su suradnju na zajedničkom informatičkom aparatu koji će omogućiti slabovidnim i slijepim osobama pretvaranje dokumenata Microsoft Worda u zvučni zapis.

Te dvije tvrtke će napraviti plug-in koji će se besplatno moći skinuti te će time korisnici moći Microsoft Word datoteke koje su temeljene na Open XML-u spremati kao Daisy XML datoteke. Konzorcij DAISY osnovan je još 1996. godine kao neprofitni konzorcij sa sjedištem u Švicarskon gradu Zurichu sa ciljem da naprave prelazak sa analognih na digitalne zvučne knjige.

Prethodnih godina slabovidne i slijepe osobe imale su problema sa informatičkom tehnologijom koja im je bila dostupna, najčešće, po vrlo visokim cijenama, ali sada će im biti omogućen pristup informacijama na puno jednostavniji način.

Kako bi još više olakšali pristupačnost novog plug-ina, Microsoft je lobirao za to da se njegov Open XML format standardizira što bi uvelike pomoglo njegovom širenju i prihvaćanju, ali je u rujnu je taj prijedlog odbijen od strane ISO-a (International Standard Organization) zbog zabrinutosti kako bi taj format bio samo trik za pridobivanje i zadržavanje korisnika. Naime, Microsoft ima još jednu šansu u veljači kada će se članovi ISO-a opet sastati i razmotriti istu temu.


V.M.

Pročitajte više