Microsoft kupio tvorca Call of Dutyja za 68.7 milijardi dolara. Odjednom

Screenshot: Call of Duty

MICROSOFT je objavio da kupuje firmu Activision Blizzard za 68.7 milijardi dolara. Transakcija je, piše Reuters, izvršena odjednom. Dakle, odjednom.

Riječ je o ogromnoj i iznenađujućoj vijesti koja bi mogla drastično utjecati na budućnost bujajuće industrije videoigara. Activision je poznat po serijalu Call of Duty, ali i brojnim drugim popularnim naslovima.

Osim Call of Dutyja, iza Activision Blizzarda stoje sljedeći naslovi: Warcraft, World of Warcraft, Diablo, Crash Bandicoot, StarCraft, Tony Hawk, Overwatch, Candy Crush, Guitar Hero, Spyro...

Radi se o najvećoj akviziciji u povijesti gaming industrije.

Što će to konkretno značiti za svijet videoigara?

To još nije moguće znati, ali lako je moguće da će ova akvizicija imati ogroman utjecaj na budućnost gaming industrije. Naime, Microsoft je vlasnik i proizvođač popularne konzole Xbox, koja već godinama vodi veliku bitku s uspješnijim i ipak popularnijim PlayStationom. Ovakvom akvizicijom Xbox će sasvim sigurno dobiti ogroman zamah s obzirom na to da bi sve gore spomenute igre, kao i mnoge druge koje će proizvoditi Activision Blizzard, mogle biti ekskluzive za Microsoftovu konzolu.

To je, naravno, tek mogućnost. No svakako gaming industriju nakon ovoga čekaju ogromne promjene.

Za početak, pretplatnici Xboxovog servisa Game Pass dobit će uskoro većinu gore spomenutih naslova.

"Sve naslove Activision Blizzarda stavit ćemo na Game Pass na Xbox konzole i PC", rekao je Phil Spencer, šef Xboxa.

Lani potrošili sedam milijardi dolara na ZeniMax Mediju

Ova vijest dolazi nešto više od godinu dana nakon što je Microsoft za sedam milijardi dolara kupio kompanije ZeniMax Medije, čime je u jednom potezu dobio ne samo Bethesda Game Studios već i Arkane Studios, id Software i Machine Games.

Zbog tog poteza pod Microsoftom se nalaze igre iz serijala Elder Scrolls, Fallout, Doom, Dishonored i Wolfenstein. Riječ je također o nekima od najpopularnijih igara svih vremena.

Pročitajte više

 

Pročitajte više