Microsoft: Nitko ne može zaustaviti automatsko špijuniranje u Windowsima 10

Foto: microsoft.com

PROŠLOTJEDNE izmjene oko osvježivanja operativnih sustava Microsofta otežavaju običnim korisnicima sprječavanje njihove instalacije, što izaziva negodovanje dijela potrošača zabrinutih oko privatnosti koji odbijaju ili odgađaju prelazak na posljednju inačicu Windowsa.

Joe Belfiore, potpredsjednik Microsofta, u nedavnom je razgovoru za PC World objasnio da Windowsi 10 na temeljnim postavkama konstantno prate sve što korisnici rade i informacije šalju korporativnim poslužiteljima, štoviše, on je potvrdio da usprkos opcijama da se prekine dio praćenja, temeljno i automatsko prikupljanje podataka jednostavno ne može biti zaustavljeno.

"U slučajevima gdje nismo ponudili opcije, mi držimo da su te stvari povezane sa zdravljem operativnog sustava. U slučajevima kada se naš sustav ruši, ili ima problema s radnim svojstvima, mi držimo da prikupljane podataka pomaže ekosustavu i nije pitanje privatnosti. Mi danas prikupljamo podatke da bi poboljšali korisnička iskustva," rekao je.

Forbes praksu naziva špijuniranjem
i izražava čuđenje da je Microsoftu trebalo tako puno vremena za priznanje da se automatsko praćenje korisnika ne može zaustaviti. Umjesto toga, tvrtka je pokušala ostaviti dojam da korisnici mogu zaštiti privatnost kroz postavke.

Što se prati?

U "Home" izdanju, Windowsi 10 s osnovnim postavkama među ostalim imaju dopuštenje za kontrolu propusnosti, instaliranje bilo kojeg softvera u bilo kojem trenutku, prikazivanje oglasa na "Start meniju", slanje detalja o hardveru računala, pristup povijesti pregledanih stranica na internetu i terminima korištenima u pretraživanju.

Belfiore je u razgovoru prepoznao prijepor koji nova praksa izaziva kod korisnika. "Mi ćemo nastaviti slušati što kaže šira javnost o ovim odlukama, naš je krajnji cilj postići balans u kojem će se prave stvari događati za većinu ljudi."

Pročitajte više