Microsoft patentirao "čarobni štapić"

OBRATITE posebnu pozornost na dodatke za Xbox koje ćemo najaviti idućeg mjeseca", rekao je početkom svibnja šef Microsofta Steve Ballmer, a napokon se saznalo i kakvu bi to tehnološku novotariju kompanija Billa Gatesa trebala predstaviti na predstojećem sajmu E3 koji se u lipnju održava u Los Angelesu.

Microsoft je, naime, patentirao posebni tip kontrolora osjetljivog na pokrete, poput onog kojeg već koristi Nintendova Wii konzola, ali znatno naprednijeg. Uređaj koji je već nazvan "čarobni štapić" trebao bi s ljudskim tijelom moći komunicirati preko cijelog niza senzora, no u Microsoftu su zasad vrlo tajnoviti oko svog najnovijeg izuma i ne žele izlaziti u javnost s komentarima i objašnjenjima.

"Bilo je već i vrijeme da Microsoft proizvede uređaj koji će biti osjetljiv na pokrete. Mislili smo da će pokazati nešto na sajmu E3 još 2007. godine, ali od toga nije bilo ništa. Ne sumnjam da će pokušati napraviti nešto novo, iako nisam siguran na koji način", kazao je za BBC Gavin Ogden sa gamerskog portala C&VG.

U patentu Microsoftovog uređaja stoji kako će on sadržavati biometričke senzore koji mogu pregledavati otiske prstiju, geometriju ruku, uzorke vena, oblik dlana i konfiguraciju stiska ruke, a trebao bi sadržavati i facijalni termogram, te prepoznavati crte ruku, kao i razlike među ljudskim zjenicama. "Odavno se već počelo razgovarati o stavljanju pravih ljudskih lica na likove u video igrama putem takvog uređaja. No, pojavila se zabrinutost da bi ljudi na likove stavljali lica poznatih osoba, poput Gordona Browna (ili u slučaju Hrvatske Ive Sanadera op.a.) i onda cijeli dan pucali u njih. A svijet za to nije bio spreman", podvukao je Ogden.

P.V.

Pročitajte više