Microsoft predstavio tehnološka rješenja i proizvode za unapređenje poslovne produktivnosti

JEDNA od značajnih tehnoloških novosti koja privlači pažnju sudionika na ovogodišnjoj Microsoft Windays 2003 konferenciji novi je Microsoft Office System.

Čitav niz predavanja drugog dana konferencije bio je posvećen segmentu povećavanja poslovne produktivnosti, gdje novi Office predstavlja temelj za izgradnju novih, standardiziranih i povezivih poslovnih rješenja.

Microsoft Office System

"Najznačajnija poboljšanja u novom Officeu odnose se na poboljšanje načina i mogućnosti suradnje s drugim korisnicima, pri čemu su Document Workspace i Meeting Workspace, središnja mjesta za razmjenu dokumenata i ugovaranje sastanaka, zasnovani na Windows SharePoint tehnologiji", naglasio je Sven Marušić iz Microsofta.

Ove usluge i mogućnosti su nastavak na ranije SharePoint Team Services. Oslanjanjem na SharePoint tehnologiju, Office System omogućava kolaboraciju u velikim poslovnim okruženjima.

Osim značajnih poboljšanja koja su sadržana u samim glavnim aplikacijama Office Systema, novi paket poslovnih aplikacija sadrži i dvije nove aplikacije – InfoPath 2003 i OneNote 2003. InfoPath 2003 (ranije poznat pod imenom Xdocs) alat je koji omogućava stvaranje obrazaca za prikupljanje informacija, njihovo popunjavanje te kasnije spremanje u XML formatu – na kojemu je zasnovan cijeli Office.

XML olakšava povezivanje s drugim spremištima podataka i web servisima, pa tako informacije koje su unesene u InfoPath mogu odmah biti spremljene na ispravno mjesto. Druga nova aplikacija je OneNote, koja olakšava korisnicima ada elektronički zabilježe svoje ideje i misli na prijenosnom računalu ili Tablet PC-u, te da ih kasnije lako pretražuju i organiziraju.

"XML je zaista posvuda u novoj verziji Officea, što posebno pogoduje realizaciji research & reference usluga koje omogućavaju pretraživanje i pronalaženje informacija iz drugih izvora", naglasio je Marušić.

Novi Office tako se može povezati s Encartom i velikim brojem internetskih izvora informacija. Zvonimir Mavretić iz ECS-a predstavio je SharePoint Services (ranije poznat kao SharePoint Team Services) u verziji 2 koja će nam, kako je naglasio, "svima omogućiti da budemo webmasteri".

"Dolazi novo doba intraneta", kazao je Mavretić, "u kojemu korisnici sami stvaraju svoje portale i radne prostore, i to baš u trenutku kad su im oni potrebni i gdje su im potrebni".

Novi SharePoint Services "2.0" donosi niz poboljšanja u pogledu brzine i praktičnosti rada, a na tržištu bi se trebao pojaviti sredinom ove godine.

Dio koncepta povećavanja poslovne produktivnosti svakako čine i uređaji zasnovani na operacijskom sustavu Windows CE, o kojima je govorio Miro Jurić iz Korporacije Microsoft koji je test lead u Windows CE OS grupi, zadužen za razvoj test aplikacija/testiranje Networking komponenti.

Predstavljanjem Windows CE.NET platforme, koja uključuje .NET Framework, omogućeno je korištenje ovog operacijskog sustava u nizu raznih embedded uređaja.

Premijerno prikazan Smart Display ("Mira")

I individualni korisnici i tvrtke pronaći će sasvim sigurno primjenu za uređaj razvijan pod kodnim imenom Mira - Smart Display, također premijerno prikazan u Hrvatskoj na Windays konferenciji.

"Tablet PC, kojega smo lani predstavili upravo ovdje, bio je nastavak razvoja računala, a Smart Display predstavlja značajnu evoluciju na području razvoja tehnologije monitora". Radi se zapravo o LCD ekranu, osjetljivom na dodir, koji, nakon odvajanja od stolnog računala, uspostavlja bežičnu vezu s računalom na kojemu se može nastaviti raditi pomoću Terminal Servicesa.

Najavljen je još i čitav niz uređaja koji će koristiti novi Windows CE.NET: rezidencijalni gateway uređaj koji omogućava stvaranje privatne i javne mreže, te dijeljenje jedne veze prema Internetu (što će biti podjednako zanimljivo manjim tvrtkama ali i kućnim korisnicima), bežična ručna računala namijenjena korištenju i radu u teškim uvjetima, kompaktni i praktični web poslužitelji, pa čak i televizori s ugrađenom Windows CE tehnologijom.

Microsoft Windows Smartphone

Microsoftova Smartphone platforma – namijenjena korištenju u mobilnim telefonima – na konferenciji je hrvatskim korisnicima predstavljena u obliku Orangeovog SPV mobilnog telefona.

Uz to, na Windaysima je Bojan Dobranović iz Epsilona, tvrtke specijalizirane za razvoj mobilnih aplikacija i rješenja, predstavio novi Microsoftov referentni dizajn mobilnog telefona zasnovanog na Smartphone konceptu, a radi se o uređaju koji trenutačno u SAD planira distribuirati mreža Sprint PCS.

Smartphone je prilagođen uporabi u korporacijskim okruženjima, gdje se može jednostavno sinkronizirati s Exchange serverom na niz načina, uključujući, dakako, i bežičnu vezu preko GSM/GPRS mobilne mreže.

I na Smartphone platformi je, naravno, na raspolaganju .NET Compact Framework, što omogućava lako uvođenje mobilnih korisnika i uređaja u poslovna okruženja zasnovana na Microsoftovim tehnologijama.

Pročitajte više