Sukobi policije i migrantskih radnika u Indiji, prosvjeduju jer žele ići kući

Ilustracija: EPA

STOTINE migranata u indijskoj državi Gujarat već dva dana prosvjeduju zbog lockdowna te su se sukobili sa sigurnosnim snagama, javlja Reuters.

Više od 500 migrantskih radnika žele se vratiti u svoje države

Jučer su se stanovnici grada Ahmedabada sukobili s paramilitarnim snagama, a danas su prosvjednici zauzeli ulice Surata gdje živi oko milijun radnika zaposlenih u tekstilnoj industriji. Više od 500 migrantskih radnika u Suratu traži od vlasti da nađu način kako da ih vrate u njihove savezne države. Prosvjednici, od kojih najviše njih dolazi iz indijskih država Uttar Pradesh i Bihar, tvrde kako se bore da prežive jer nemaju posla ni novca.

Policija je uhitila 50 radnika te tjerala prosvjednike suzavcima

Da bi rastjerala prosvjednike, policija je koristila i suzavce. A oko 50 radnika je uhićeno te optuženo zbog nezakonitog okupljanja i poticanja na pobunu. 

Iz policije u Ichhapporeu tvrde kako je velik dio radnika već poslan svojim domovima te da će uskoro biti i ostali. 

Lockdown je u Indiji proglašen 25. ožujka

Inače, u Indiji je do sada zabilježeno 59.662 slučaja zaraze koronavirusom, a 1981 ljudi je preminulo. Nacionalni lockdown proglašen je 25. ožujka, a od tada je u zemlji bilo nekoliko prosvjeda. Mjere restrikcije, kako sad stvari stoje, na snazi će ostati od 17. svibnja.

Pročitajte više