Mikroplastikom onečišćene tri četvrtine rijeka u Sloveniji

Foto: FaH

VEĆINA slovenskih rijeka onečišćena je mikroplastikom, pokazao je projekt u kojemu su, uz znanstvene laboratorije i ekološke udruge, sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola, koji su prikupljali uzorke vode.

Analiza uzoraka sa 75 mjesta različitih rijeka pokazala je da je njih 44 sadržavalo mikroplastiku, plastične čestice manje od 5 milimetara.

Najveća koncentracija mikroplastike utvrđena je u pretočnom akumulacijskom jezeru između Krškog i Brežica na rijeci Savi, priopćila je rezultate istraživanja udruga Ekolozi bez granica.

Po količini mikroplastike u izuzetim uzorcima slijedi voda rijeke Save kod Domžala, rijeke Krka kod Otočca i Novog Mesta, zajedno s njenim pritokama, zatim Drava kod Maribora.

Gdje je nađena mikroplastika?

Od 32 rijeke čije su vode bile analizirane, uzorci bez mikroplastike bili su nađeni samo u rijekama Pesnica, Rižana, Zacurek, Rupovščica, Tržiška Bistrica i Ledava, ali će se stanje u njima pratiti novim uzimanjem uzoraka.

Najčešći materijal nađen u mikroplastikom onečišćenim rijekama je u obliku filmova nastalih raspadanjem plastičnih vrećica za kupnju, folija za pakiranje i folija za korištenje u poljoprivredi.

Prisutnost polistirena koji nastaje iz ambalaže ili materijala koji se koristi u građevinarstvu, otkrivena je uglavnom u rijekama u blizini gradova, pa tako i u vodi Ljubljanice, koja teče kroz Ljubljanu, te u Dravi kod Maribora.

Rezultati analize voda predstavljeni su u okviru Mjeseca znanosti u kojemu je sudjelovalo 1400 učenika osnovnih i srednjih škola u Sloveniji kako bi se upoznali s ekološkom problematikom.

Ideja je potekla iz Njemačke s ambicijom da se proširi i na druge europske države, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Pročitajte više