Milan Bulajić: U Jasenovcu stradalo nekoliko stotina tisuća ljudi

Bivši ravnatelj Muzeja genocida u Beogradu Milan Bulajić izjavio je kako je "po najnovijim podacima iz enciklopedije genocida objavljene u SADu u Jasenovcu stradalo nekoliko stotina tisuća Srba, Roma i Židova te hrvatskih antifašista", prenose beogradske "Večernje Novosti" u subotu. L

"Studija tiskana u Los Angelesu bilježi da su ustaše u tom zloglasnom logoru ubile više od 700.000 ljudi", precizira Bulajić.

"Gospoda iz hrvatskog Vijeća Spomen područja Jasenovac moraju, dakle, voditi računa o najsvježijim brojkama, ako im je uopće stalo da se konačno utvrdi koliko je logoraša umoreno. Minimiziranje žrtava holokausta je zločin, a čini mi se da Hrvati to uporno rade", objavljuju u istom tekstu beogradske "Večernje Novosti" i izvadak iz pisma dr. Milana Bulajića Slavku Goldštajnu.

Bulajić, kako sam kaže, tim je pismom odgovorio na Goldštajnovu tvrdnju da su mladi istraživači muzeja genocida, u kojem je Bulajić bio ravnatelj, obavili reviziju broja žrtava i došli do brojke od 80.022 ubijenih osoba.

"Notorna je laž da je napravljena nekakva nova lista jasenovačkih žrtava, nakon što sam napustio mjesto ravnatelja Muzeja za genocid", rekao je Bulajić, kako prenose "Večernje Novosti", na skupu održanom u petak u Beogradu na temu "Istina o genocidu - uvjet mira i stabilnosti".

On dalje objašnjava kako je "čim je postavljen za ravnatelja Muzeja inzistirao da se napravi popis žrtava, kao najboljeg puta do istine. Došlo se do brojke od 79.880 ubijenih imenom i prezimenom. Među njima i 19.432 dece, od novorođenčadi do dobi od 14 godina. Naravno, to je samo djelić ogromne povijesne građe koju je trebalo proučiti, rekao je još Bulajić uz napomenu kako se "u Hrvatskoj namjerno umanjuje broj žrtava".

"Uporište za svoje tvrdnje imaju u izvješću Državnog povjerenstva SFRJ iz 1974 godine, gdje se navodi kako je u Jasenovcu stradalo 59.188 Srba, Židova i Roma, te da bi na osnovi izjava preživjelih logoraša i svjedočenja stvarna brojka mogla biti oko 80.000. U istom izvješću, dodaje on, piše kako je u Drugom svjetskom ratu na području Jugoslavije nastradalo oko 597.000 ljudi. Taj je popis bio dugo pod "embargom", ali je kasnije utvrđeno kako je u njemu navedeno 59 posto evidentiranih žrtava", kaže Bulajić.

Bulajić je, kako pišu "Večernje Novosti" rekao i " da je u izvješću Hrvatskog zemaljskog povjerenstva koji je 1946. proslijeđeno međunarodnim institucijama pisalo kako se broj ubijenih u Jasenovcu vjerojatno nikada neće utvrditi, ali se procjenjuje da je tamo likvidirano od 500.000 do 700.000 logoraša".

(Hina) xtman ysd

Pročitajte više