Milan Kučan idućeg tjedna svjedoči protiv Miloševića

BIVŠI slovenski predsjednik Milan Kučan idućeg će tjedna svjedočiti na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), najavila je u ponedjeljak Kučanova savjetnica.

Predviđeno je da Kučan, kao svjedok optužbe dade iskaz u srijedu 21. svibnja te da u skladu s praksom ICTY-a prvo odgovara na pitanja tužitelja a zatim na protuispitivanje optuženog Miloševića, koji se u Haagu brani sam, priopćila je savjetnica Špela Furlan.

Milan Kučan i Slobodan Milošević, inače vršnjaci rođeni 1941., kao predsjednici partijskih organizacija Saveza komunista u Sloveniji i Srbiji bili su među vodećim protagonostima političkih procesa u drugoj polovici 80-tih godina u bivšoj SFRJ.

Kučan će u Haagu svjedočiti o političkim okonostima koje su dovele do raspada nekadašnje Jugoslavije i do ratova na njezinu tlu.

Predstavnici haškog Tužiteljstva, s kojima je Kučan razgovarao u studenom 2002. i ožujku ove godine, žele do on u svome iskazu podrobnije objasni zbivanja u partijskom i državnom vrhu bivše SFRJ koja su 1991. dovela do osamostaljivanja Slovenije i Hrvatske.

Na suđenju Miloševiću uloga Milana Kučana spominjana je u više navrata, posebice u kontekstu Miloševićeve "zamjene teza" prema kojoj je za nasilni raspad bivše države krivo upravo osamostaljenje Slovenije i Hrvatske, a ne "udruženi zločinački pothvat" s ciljem stvaranja nove države pod dominacijom Srba, zbog kojeg mu se sudi.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH, te za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, počelo je u veljači 2002. a nakon prošlotjednog zahtjeva tužitelja za produljenje roka za izvođenje dokaza do veljače 2004., procijenjeno je da bi proces mogao trajati još tri godine.

Trenutačno je u tijeku 10-dnevna stanka odobrena Miloševiću kako bi mogao pripremati obranu, a suđenje se nastavlja u ponedjeljak 19. svibnja.

Pročitajte više