Milan Kučan: Pamtim ga po četiri hrabre odluke

PRVI predsjednik Slovenije, došao je na Iblerov trg pridružiti se ožalošćenima zbog smrti Ivice Račana, stavio svoj potpis u knjigu žalosti i prisjetio se po čemu će pamtiti svog prijatelja.

"Meni  je iskreno žao što je istekao život mog prijatelja Ivice Račana, što je trpio na kraju i što posljednju bitku nije mogao pobijediti. Mi smo često bili na istoj strani fronte, iako na različitim granicama. Često smo morali voditi računa ne samo o interesima svoje stranke, svoje države svoje nacije, nego i o širim interesima mira i bezbednosti. I, meni je u sjećanju ostao Ivica Račan, prije svega, po četiri po meni iznimno hrabre odluke", rekao je Kučan.

"Prvo, kad je uz njegovu jaku podršku 1988. godine bila prekinuta hrvatska šutnja, Hrvatska je počela ulaziti u diskusije o sudbini Jugoslavije, i na taj način u mnogome rasteretila Sloveniju", kazao je nekadašnji slovesnski predsjednik.

"Drugo je bilo njegovo otvaranje Hrvatske iz izolacije u koju je ušla u ratu i poslije u načinima rješavanja posljedica rata", kaže Kučan, te nastavlja da se treći Račanov hrabri čin odnosi na najveći spor između Hrvatske i Slovenije.

"Zatim, po meni veoma hrabar potez, dogovor sa našim tadašnjim predsjednikom Janezom Drnovšekom o razgraničenju u Piranskom zaljevu, koji naravno, nije bio prihvaćen ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji, ali ja mislim da svatko tko hoće ozbiljno rješavatI taj problem ne može zaobići taj dogovor", nabraja prvi sloovenski predsjednik, te napominje da je četvrta stvar po kojoj će ga pamtiti, iskorak pred Slobodanom miloševićem kojim je pomogao Sloveniji da se osamostali.

"I, na kraju podrška koju je hrvatska delegacija pružila Sloveniji na četrnaestom kongresu Savjeta komunista Jugoslavije. Naravno, time se otvorio put za osamostaljenje Hrvatske i Slovenije. Ja sam rekao tada 'Ivica, ti i tvoji drugovi ste na taj način spasili čast Hratske'", rekao je Milan Kučan.

Pročitajte više