Milan Kučan: Tuđman je bio sklon Slovencima

BIVŠI slovenski predsjednik Milan Kučan osudio je u razgovoru za mariborski list Večer od subote neuspješnu interpelaciju oporbenih stranaka protiv vlade premijera Ropa kao predizbornu manipulaciju, a osvrnuo se i na odnose s Hrvatskom, ustvrdivši da je najviše sklonosti prema Slovencima i njihovim aspiracijama pokazivao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Kako je prenijela slovenska tiskovna agencija STA, Kučan je rekao da je u neformalnim razgovorima s Tuđmanom jednom prigodom spomenuo mogućnost da Hrvatska na deset ili dvadeset godina iznajmi Savudriju Sloveniji, ali da se granica na moru i na kopnu ne prejudicira, nego zbog osjetljivosti problematike prepusti budućim generacijama.

"Tuđman se u razgovorima sa mnom slagao sa stajalištem da treba naći rješenje koje bi zadovoljavalo interese jednih i drugih - interese Slovenije da ima kontakt s otvorenim morem i interese Hrvatske da ima granicu s Italijom. Jedno od spominjanih prijelaznih rješenja bilo je i davanje dijela Savudrijskog poluotoka u najam Sloveniji na duže razdoblje od nekoliko desetaka godina, no ta ideja nikad nije iznesena u službenim razgovorima", rekao je Kučan, dodajući da je rješenje iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan bilo na tragu takvog rješenja.

Kučan je o ovogodišnjim parlamentarnim izborima rekao da slovenska desnica relativizira i radikalizira prošlost umjesto da se preoblikuje u konzervativnu desnicu europskog profila.

Kad u Sloveniji bude formirana takva europska konzervativna stranka, bit će zapravo svejedno hoće li na izborima pobijediti desnica ili ljevica, ocijenio je bivši slovenski predsjendik Milan Kučan.

Pročitajte više