Milan Lukić u pritvoru Haaškog suda

BOSANSKI Srbin Milan Lukić, optužen za ratne zločine, od danas je u pritvoru Haaškog suda pošto je prevezen iz Argentine gdje je uhićen u kolovozu 2005., nakon gotovo sedam godina bijega, priopćio je ICTY.

Lukić je kao bivši policajac u ratu u BiH na višegradskom području zapovijedao lokalnom srpskom paravojnom postrojbom pod nazivom "Bijeli orlovi" ili "Osvetnici", koja je u sklopu kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka počinila neke od najokrutnijih zločina.

Optužen je zajedno s bratićem Sredojem Lukićem (44), dozapovjednikom srpske postrojbe, za dva odvojena kažnjiva djela počinjena u lipnju 1992. u Višegradu, kad su zatvorili oko 135 bošnjačkih žena, djece i staraca u dvije kuće, zakovali vrata i prozore i zapalili ih.

Još nije određeno kad će se Milan Lukić pojaviti pred sudom i očitovati o krivnji po 21 točki izmijenjene optužnice u kojoj je osumnjičen za progon, istrjebljenja, ubojstva, nehumana djela i okrutno postupanje kao kažnjiva djela zločina protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja.

Nadležni sudac u Buenos Airesu odlučio je u početku godine da Lukić treba biti izručen ICTY-u, a ne SCG-u, čije su vlasti također zatražile njegovo izručenje, jer je pred sudom u Beogradu pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva 16 Bošnjaka iz Sjeverina 1992.

Pred ICTY-em je za zločine u Višegradu 2005. na 15 godina zatvora pravomoćno osuđen Mitar Vasiljević, pripadnik skupine "Bijelih orlova", za ubojstvo petorice zarobljenih Bošnjaka.

Pročitajte više