UHLJEBISTAN

Što će sada Milanka Opačić? Uzet će 134.226 naših kuna, kaže da je prisiljena na to

Foto: FaH

MILANKA OPAČIĆ bila je saborska zastupnica punih 20 godina, a nakon potopa na srpanjskim izborima, primorana je potražiti posao. Kako je ustvrdila u razgovoru za Index, to neće biti nimalo lako pa će, kako nam je rekla, biti prisiljena uzeti opciju 6+6, odnosno još šest mjeseci pune zastupničke plaće i šest mjeseci pola zastupničke plaće.

"Da, zakon je takav, on vas jednostavno prisiljava"

"Da, zakon je takav! On vas jednostavno prisiljava da uzmete tu opciju 6+6. Naime, prema važećem zakonu, nakon što mi završi mandat, ja sam sljedećih godinu dana i dalje dužnosnik. Za to vrijeme opcije zapošljavanja su mi sužene, a jedino zapravo što mogu je biti savjetnik u nekoj tvrtki. Mislim da bi taj zakon trebalo mijenjati", kaže Opačić za Index dodajući da ne želi ići u mirovinu, na što ima pravo, već želi raditi.  

Opcija 6+6 znači da ćemo Opačić još pola godine plaćati punu plaću koju je primala kao zastupnica, odnosno 14.914 kuna mjesečno, a sljedećih šest mjeseci pola tog iznosa odnosno 7457 kuna mjesečno. Kada se sve zbroji, u godinu dana primit će 134.226 naših kuna, a za taj novac neće raditi baš ništa.

Provjerili smo tvrdnje Milanke Opačić, zakon je ni na što ne prisiljava

Ova problematika opisana je u članku 20. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji kaže da dužnosnik u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu. No postoji izuzetak, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može dužnosniku dati suglasnost na imenovanje, izbor ili sklapanje ugovora ako iz okolnosti konkretnog slučaja proizlazi da ne postoji sukob interesa.

Takvih je slučajeva bilo u prošlosti. Isto tako ne postoji formalna zapreka da se dužnosnici kojima je istekao mandat negdje zaista i zaposle, ali to ne smije biti uprava ni nadzorni odbor.

Posljednjih dana u novinarskim kuloarima pročula se informacija kako će se Opačić skrasiti u zagrebačkoj ustanovi Upravljanje sportskim objektima, no ona nam kaže da to nije istina.

"Neću u Zagrebački holding"

"Čula sam i ja takve priče. No nisu istinite. Ne, ne brinite. Neću se skrasiti u Zagrebačkom holdingu, ne pada mi to na pamet", rekla nam je na kraju Opačić.

Podsjetimo, Milanka Opačić desetljećima je bila jedno od prepoznatljivih političkih lica SDP-a, iako se teško može reći zašto. Opačić se, naime, nikad nije mogla pohvaliti nekim konkretnim rezultatima, no svejedno je napredovala. Vrhunac je bila vlada Zorana Milanovića u kojoj je bila potpredsjednica vlade i uz to ministrica socijalne politike i mladih. Nije se proslavila.

>> Tko je zapravo Milanka Opačić? Oličenje bezveznjaka kakvi vladaju Hrvatskom

Dok je bila ministrica, donijela je novi obiteljski zakon koji je srušio Ustavni sud i propustila je ratificirati Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama. Gurala je outsourcing čistačica dok nije otkriveno da joj savjetnik ima tvrtku za čišćenje. Nakon što je SDP izgubio izbore, a stranku preuzeo Davor Bernardić, Opačić je postala nezavisna zastupnica. U kolovozu prošle godine postala je članica stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Na posljednjim parlamentarnim izborima prije dva tjedna ostvarila je katastrofalan rezultat. Nekad moćna SDP-ova ministrica dobila je tek 102 glasa. Ona je bila na 14. mjestu na listi Bandićeve stranke u 7. izbornoj jedinici. Cijela lista skupila je zanemarivih 1477 glasova. Tek usporedbe radi  u istoj izbornoj jedinici Opačić je 2016. bila nositeljica na SDP-ovoj listi, a tada je osvojila preko 20.000 glasova.

Pročitajte više