Milanović: Albanija bi bila blizu EU da nema predrasuda prema Balkanu i muslimanima

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Albanija je trebala biti mnogo bliže ulasku u Europsku uniju, a to nije zbog predrasuda prema Balkanu i muslimanima, istaknuo je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon razgovora s albanskim kolegom Bajramom Begajom na Pantovčaku.

"Albanija je, po meni, trebala odavno biti u puno višoj fazi integracije u EU", kazao je Milanović, istaknuvši da nema nijednog političkog, sigurnosnog i ekonomskog razloga da Albanija "ne bude pri kraju pregovora". 

"Razlog su predrasude prema Balkanu i prema muslimanima, da se ne lažemo", kazao je hrvatski predsjednik.

"Ako mi ne pomognemo Albaniji da što prije postane dio Zapada, doći će netko drugi"

"To je u zapadnoj Europi očito postao problem. To je činjenica, protiv te činjenice ne možete se boriti ničim drugim nego riječima", dodao je. "Ukoliko mi ne pomognemo Albaniji da što prije postane dio Zapada, doći će netko drugi", istaknuo je.

Iako se Hrvatsku "pita malo", ona će nastaviti pomagati europski put Albanije, naglasio je Milanović. "Države poput Albanije i Sjeverne Makedonije već su trebale biti pri ulasku u Europsku uniju", zaključio je.

Albanski predsjednik: Hrvatska može biti dobar primjer Albaniji

Hrvatski je predsjednik naglasio kako je prijateljstvo Hrvatske i Albanije "sada već jedna duboko ustanovljena činjenica", dok je Begaj poručio da su odnosi Albanaca i Hrvata "tradicionalno kvalitetni i prijateljski" te na "povijesnom maksimumu".

U temelju dobrih odnosa Hrvatske i Albanije je zajednička vizija vanjskih odnosa i budućnosti regije Zapadnog Balkana, istaknuo je albanski predsjednik. Za Hrvatsku je pak istaknuo da može biti "dobar primjer" Albaniji.

"Važno je uspostaviti direktnu zračnu liniju između Albanije i Hrvatske i povezati pomorske luke"

Milanović i Bajrami izrazili su potrebu intenziviranja gospodarske suradnje između dviju zemalja. Hrvatski je predsjednik u tom kontekstu napomenuo kako bi bilo dobro cestovno i pomorski povezati Albaniju i Hrvatsku koja bi mogla služiti dijelom kao tranzitno područje za albanski uvoz robe iz srednje i istočne Europe, kao i za izvoz, što se trenutno uglavnom odvija preko talijanske luke Bari.

Bajrami je kazao kako je važno uspostaviti direktnu zračnu liniju između dvije zemlje i povezati pomorske luke. Bivši šef glavnog stožera albanske vojske Begaj, kojega je albanski parlament izabrao za predsjedniku u lipnju prošle godine, boravi u službenom dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Drugi je to njegov službeni posjet nekoj zemlji u mandatu nakon posjeta Kosovu.

Bajrami završava posjet Hrvatskoj svečanom večerom u Milanovićevom uredu

Nakon sastanka na Pantovčaku Begaj je položio vijenac ispred Spomenika domovini, a kasnije će se sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, dok radni ručak organizira premijer Andrej Plenković.

Prvi dan posjeta Bajrami završava svečanom večerom u Uredu predsjednika. Bajrami i Milanović u petak će posjetiti zadarsku četvrt Arbanasi, gdje će ih dočekati predsjednik Gradskog vijeća Zadra Marko Vučetić, predsjednik mjesnog odbora Arbanasi Zvonimir Rogić te predstavnici albanske nacionalne manjine.

Milanović: Priželjkivao sam pobjedu Đukanovića u Crnoj Gori

Milanović je priznao da je na nedavnim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori priželjkivao pobjedu Mila Đukanovića, ali je naglasio i da će novi predsjednik Jakov Milatović "biti u redu, bude li radio ono što je govorio" u kampanji. 

"Dobro sam surađivao s Đukanovićem i priželjkivao njegovu pobjedu", kazao je Milanović na konferenciji za medije. Đukanovića je u drugom krugu izbora krajem travnja porazio kandidat stranke Europa sad! Jakov Milatović koji je imao podršku prosrpskih stranaka.

Milanović je istaknuo kako Milatović, jer je na čelu zemlje članice NATO-a, ima vrlo konkretne obveze. "Ukoliko počne raditi ono što je govorio, to će biti u redu", dodao je. "Vrlo brzo će se vidjeti što jutro nosi", zaključio je.

Begaj je kazao kako ne misli da su izbori u Crnoj Gori poremetili put zemalja zapadnog Balkana prema EU-u, dodavši kako je novi predsjednik objasnio svoje stavove te da je on pro-EU i pro-NATO. Na pitanje koje su najveće prijetnje sigurnosti u jugoistočnoj Europi, Milanović je kazao kako "nijedna država nije ozbiljno naoružana", dok je vojno sposobnih ljudi sve manje zbog čega ne postoji potencijal za oružane sukobe.

Ponovio je da je Kosovo "realnost" o čijoj sudbini neće odlučivati Srbija koja je trenutno u "politički shizofrenoj situaciji i fantazira o odnosu s Rusijom kojoj je jedan mali privjesak".

Pročitajte više