Milanović dao ostavku, predsjednik postaje Škoro

Foto: Pixsell/Marko Lukunic/Robert Anic

ZAGREB, 1. travnja - Zoran Milanović iznenada je dao ostavku na mjesto predsjednika. Predsjednik će, u posve neočekivanom raspletu, postati Miroslav Škoro. Milanović, koji je dosad tvrdio da nema namjeru dati ostavku, u neočekivanom je manevru večeras ostavku podnio predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću. 

Kako doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, ostavku je podnio kako bi mogao aktivno sudjelovati u izbornoj kampanji te se sučeljavati s Plenkovićem.

Zašto Škoro postaje predsjednik?

Od Milanovićeve ostavke još je veće iznenađenje to što će funkciju predsjednika do izvanrednih predsjedničkih izbora preuzeti nezavisni saborski zastupnik Miroslav Škoro. Škoro, naime, preuzima funkciju predsjednika države jer su predsjednik sabora Gordan Jandroković, ali i svi potpredsjednici kandidati na izbornim listama koje su već definirane, što znači da ne mogu biti vršitelji dužnosti predsjednika.

U tim okolnostima, potvrđeno nam je, Ustavni sud usvojio je tumačenje po kojem dužnost predsjednika preuzima posljednji razriješeni potpredsjednik sabora. To je Škoro pa je Ustavni sud donio odluku da on privremeno preuzme dužnost predsjednika države. 

"Arheološkim iskapanjima ispod tri sloja Jandrokovićeva obraza i šest slojeva HDZ-ovih potpredsjednika sabora iskopan je Miroslav Škoro. Dva sloja niže pronašli smo i njegovu glazbenu karijeru", kaže nam izvor upućen u situaciju.

Škoro iznenađen činjenicom da se još bavi politikom

Neslužbeno smo doznali da se šef Ustavnog suda večeras pokušao konzultirati sa svojim kumom Vladimirom Šeksom, no ovaj je tek nešto nesuvislo promrmljao. Nazvali smo i samog Šeparovića da nam objasni po kojoj je točno logici Škoru imenovao predsjednikom, a on nam je odgovorio protupitanjem: "Čekajte malo, Škoro je još uvijek u HDZ-u, zar ne?"

Škoro je, doznajemo, i sam bio iznenađen otkrićem da se još bavi politikom.

"Primopredaju dužnosti smo održali na brzinu. Škori se, naime, žurilo na nastup na Danu Općine Komletinci te na otvaranju obnovljenog društvenog doma u Podbablju. Kasno je saznao da je postao predsjednik", kaže za Index Nikola Jelić iz ureda sada već bivšeg predsjednika Milanovića.

Ukida se zbor za dočeke stranih državnika, Škoro će im sam pjevati

"Da, ja sam predsjednik. Kandidaturu ću iskoristiti za promociju svoje nove turneje Sve poštivam, svoje uživam", rekao nam je Škoro. Doznajemo da će jedan od prvih poteza novog predsjednika biti ukidanje službenog pjevačkog zbora kojim se dočekuje strane državnike.

"Stranim državnicima pjevat će sam Škoro", doznajemo od dobro obaviještenog izvora. Ideja je, doznajemo, da se nastavi domaćinska i opuštena atmosfera hrvatskih poglavara.

"Kolinda je pjevala i grlila državnike, Josipović im je svirao, Mesić je pričao viceve. Milanović je dijelio uvrede, a Tuđman susjedne države", kaže naš izvor.

Milanović: Zovite me anemija, napit ću se krvi Plenkoviću

Milanović je odmah najavio debatu s Plenkovićem.

"Zovite me anemija jer ću Plenkoviću popiti i ovo malo krvi što mu je ostalo", kaže Milanović, koji uskrsne praznike provodi u krčmama u Dalmatinskoj zagori, gdje bi trebao naučiti nove živopisne psovke i uvrede nužne za nastavak kampanje.

Pročitajte više