Milanović je stao na čelo hrvatske koalicije ženomrzaca

Foto: Index, Edina Zuko/PIXSELL

ZAHVALJUJUĆI potresnoj ispovijesti beogradske glumice Milene Radulović koja je otkrila kako ju je poznati učitelj glume zlostavljao, konačno se i u regiji zakotrljao pokret #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja žena i djevojaka.

>> Uhapšen srpski nastavnik glume: "Silovao me kad sam imala 17, on je imao 61"

>> Masovno se javljaju žrtve seksualnog zlostavljanja. Ove žene sve su pokrenule

Na stranici na Facebooku Nisam tražila koju su pokrenule četiri mlade glumice iz Sarajeva Matea Mavrak, Ana Tikvić, Asja Krsmanović i Nadine Mičić, odjednom smo mogli čitati horor priče žena (ali i ponekog muškarca) koje su opisivale svoja mučna iskustva, često u profesionalnom ili obrazovnom kontekstu. Među njima su bile i bivše i sadašnje studentice zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, što je pak izazvalo reakciju dekanice Franke Perković Gamulin da ozbiljno krene u raščišćavanje problema seksualnog nasilja na svojoj obrazovnoj instituciji.

>> Dekanica Akademije: Idu prijave DORH-u. Šokirana sam i emotivno potresena

>> Dekanica Akademije o zlostavljanju: Sve ću napraviti da te ljude maknem od studenata

>> DORH primio 27 prijava za seksualno zlostavljanje na Akademiji dramskih umjetnosti

Seksualno zlostavljanje na Filozofskom fakultetu i HRT-u

Nažalost, Perković Gamulin se pokazala kao izuzetkom koji potvrđuje pravilo da se takve stvari inače zataškavaju ili ne uzimaju ozbiljno. Uskoro su mediji objavili i priče studentica koje su zlostavljali određeni profesori na Filozofskom fakultetu, a Nacional je izašao s bombom o seksualnom uznemiravanju na HRT-u, na koje je uprava javnog servisa reagirala - spašavanjem optuženog za neprimjereno, prostačko ponašanje.

Notorni rektor Damir Boras je pak priču o profesoru s Odsjeka za povijest, kojemu je omogućio počasnu titulu emeritusa, proglasio medijskim linčem, HRT se oglasio suludim priopćenjem u kojem tvrdi da im se pakira zbog dobre gledanosti (?!), pa je postalo jasno da će se ženomrzački, patrijarhalni sistem u kojem živimo svim silama i svim sredstvima braniti od mogućnosti bilo kakve promjene i stvaranja društva u kojemu žene nisu “drugotne”, kako ih definiraju intelektualne perjanice Hratoličke crkve.

>> Boras dobio prijavu studentice o zlostavljanju. Optuženog profesora odlučio nagraditi

>> Studentica o profesoru s Filozofskog: Nasilno me poljubio i gurnuo mi jezik u usta

>> Boras o zlostavljanju: Skandal su izmislile dekanica i opsesivna novinarka

U Hrvatskoj caruje prezir prema ženama

Pritom ne treba zaboraviti da se sve to odvija u javnom prostoru u kojem i dalje caruje prezir prema ženama te stav da lažu kada se usude govoriti o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, što se nažalost odlično moglo vidjeti u nedavnom skupu podrške šefu policijske postaje u Konavlima, kojega su četiri policajke optužile za seksualno uznemiravanje. 

>> VIDEO U Dubrovniku skup podrške policijskom šefu koji je seksualno uznemiravao žene

>> Dubrovački skup podrške policajcu optuženom za uznemiravanje je slika hratoličanstva

Dodatno, pitanje koje se u vezi svega ovoga najčešće može čuti u hrvatskoj javnosti je “A zašto tek sada govore o tome?” - s time da je to pitanje ujedno i odgovor na to pitanje - umjesto da se primjerice pita “U kakvom to društvu živimo da se mnogi muškarci odvratno ponašaju prema ženama, a da to većini ne smeta?” ili “Kako pomoći žrtvama seksualnog nasilja da dođu do pravde i duševnog mira?”. 

Borasove besramne izjave o tome da je i on žrtva uznemiravanja

Nažalost, u Hrvatskoj mnogi i dalje trče ustati u obranu zlostavljača, a za žrtve empatije nemaju. Još gore, pokazalo se da su muškarci na čelu javnih institucija poput HRT-a i Sveučilišta u Zagrebu posve nezainteresirani učiniti pravu stvar, već sebe proglašavaju pravim žrtvama, u čemu je najdalje otišao rektor Boras koji je novinarima mrtav-ozbiljan izjavio da je i on bio žrtva uznemiravanja.

Vrijedi citirati što je točno rekao nikad pretjerano u javnim nastupima elokventni Boras, nehotice se razotkrivajući: "Svi znaju što ja mislim. Ja mislim da je grozno biti uznemiravan i zlostavljan, pogotovo seksualno. Imao sam u životu mnogo uznemiravanja, ne seksualno, hvala Bogu. Ali isto tako i nitko me nikada nije štitio. A ja štitim pogotovo ove događaje.”

>> VIDEO Boras o žrtvama seksualnog zlostavljanja: I mene su uznemiravali, ne seksualno

Doista, Boras “štiti ove događaje”, događaje seksualnog uznemiravanja studentica koje je provodio njegov libling s Odsjeka za povijest. Ime tog profesora još nije objavljeno u medijima, iako je mnogima potpuno jasno o kome je riječ, što se može zaključiti iz godine njegova emeritiranja, pa je donekle utjeha što se dotično ovih dana sigurno preznojava jer zna da se bliži kraj njegova javnog ugleda i statusa hrvatskog akademskog uglednika. To je najmanja kazna koju može dobiti, pa neka je barem dobio nju.

Što se tiče Borasa, on je tom izjavom još jednom razotkrio svoju besramnost, gurajući se u poziciju žrtve uznemiravanja. Čovjek koji je prema svjedočenju više ljudi znao da je njegov libling seksualni nasrtljivac, koji zlorabi svoju profesorsku poziciju moći, sada nas želi uvjeriti da on žrtve razumije jer je i sam žrtva. Ako je tako, onda bi trebao podnijeti ostavku i tako otvoriti put istrazi o svemu tome. Svoju priliku je imao, a iskoristio ju je da optuženog zlostavljača nagradi titulom emeritusa.

>> Nacional objavio transkripte s HRT-a. Stipić zlostavljanoj novinarki: Nisi zdrava

>> HRT se oglasio o navodnom seksualnom uznemiravanju, najavljuju tužbe

>> HND održao presicu: Kompletno vodstvo HRT-a, bez iznimki, mora otići

HRT želi skrenuti raspravu s teme seksualnog uznemiravanja

HRT je pak u svom skandaloznom priopćenju ustvrdio da "tema nije navodno seksualno uznemiravanje i borba za prava pojedinca protiv sustava, već plan da se sustavnim medijskim pritiskom smijeni ravnateljstvo nacionalne televizije". Neće moći! Tema je baš seksualno uznemiravanje i borba za prava žena, no jasno je zašto je iz perspektive ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića tema njegova fotelja. Da ga HDZ nije tu instalirao, nitko za njega ne bi čuo.

Patrijarhalne strukture moći su mu, između ostaloga, omogućile da dođe na poziciju na kojoj jest i naravno da ih on ne želi rušiti jer bi time, ispravno je shvatio, rušio sebe. To što se na HRT-u po svemu sudeći događa seksualno uznemiravanje žena ga ne zanima, on nema koristi od toga da stvari raščisti.

Milanovićevo mačoidno lupetanje

A onda su novinari o svemu tome upitali predsjednika RH Zorana Milanovića koji se upustio u još jedno svoje standardno mačoidno lupetanje. Nadrobio je sve i svašta, između ostaloga dovodeći u pitanje motive žena koje nakon dužeg perioda vremena odluče javno progovoriti o zlostavljanju koje su doživjele. 

>> Milanović o zlostavljanju: Kad zapomažu bogate glumice, to nas ne bi trebalo zanimati

"Rijetko se događa da nekakav kovinotokar, strojobravar ili viljuškar maltretira članicu uprave neke tvornice. Kao što se redovito događa da to rade muškarci prema ženama koje su prema njima u inferiornom ili zavisnom položaju. Kada se takve stvari događaju među ravnopravnima u socijalno, imovinskom i korporativnom smislu, onda je to problem neke druge vrste", rekao je Milanović i dodao da kada o zlostavljanju, kako kaže, "zapomažu" glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to ne vidi kao nešto što bi ga trebalo zanimati. 

"Muška povijest"

"Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama", rekao je Milanović. 

"Kao što znate, povijest je nažalost muška povijest. Ratove su nažalost, a i najveći broj izuma smislili i koristili i onda zlorabili muškarci. Muškarci su tu nasilniji od žena i 90% tih slučajeva se tiče muškaraca, ali onih u poziciji sile. Moći, utjecaja, mogućnosti odlučivanju o nečijoj karijeri, željama, sudbini, snovima, svega onoga što ne bi smjelo biti u okviru sukoba interesa", zaključio je Milanović.

Milanoviću je bavljenje pravima žena ispod časti

O bože, kako taj čovjek pojma nema, ali i dalje baljezga i baljezga. Pokušao je reći nešto pametno, pa i u korist ravnopravnosti žena, ali ga je jezik ponovno odveo u provaliju patrijarhata. Za početak, tko je uopće Milanović da određuje što bi nas trebalo zanimati, a što ne? Osim njegove muške privilegije, kvalificira li ga išta drugo za to?

Njegovo je poimanje povijesti presmiješno i drži se davno napuštene paradigme o “velikim muškarcima”, od koje se suvremena historiografija odavno distancirala. Milanovićeva bi izjava nekad početkom 20. stoljeća mogla zvučati napredno, no u 21. stoljeću je golema blamaža, tim veća jer predsjednik to uopće ne razumije. Milanovićevi fanovi vole isticati kako je aktualni predsjednik jako načitan čovjek, no kladio bih se da nikad u rukama nije držao neku knjigu Audre Lorde ili Judith Butler jer njemu je sigurno sav taj feminizam izvan područja interesa i ispod časti. Neke tamo žene, pa ne zanima to jednog državnika!

Javni servis, najveće sveučilište i predsjednik RH su protiv žena

Milanović se tako stavio na čelo hrvatske koalicije ženomrzaca koju sada predvode javni servis, najveće sveučilište u državi i predsjednik Republike. (Hratolička crkva lukavo šuti jer zna da joj je najbolje držati se što dalje od ove javne rasprave.) 

To što Milanović misli o ženama odlično se vidjelo po tome koliko je ministrica imao u vladi i koliko sada žena ima na pozicijama u Uredu predsjednika - taman toliko da ne ispadne kako ih uopće nema. A ne zaboravimo ni njegov legendarni proser iz 2013. kada je SDP-ovkama savjetovao sljedeće: “Budite bolje, pametnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, svi će vas se bojati.”

To je esencija diskriminacije - tražiti od neke skupine u društvu da bude bolja kako bi imala jednaka prava. Jednaka prava trebaju imati svi, dobivaju ih rođenjem. Uostalom, najbolje se vidi koliko je Milanovićev um zarobljen u patrijarhalnom razmišljanju kada su njemu jedino relevantno mjerilo muškarci, pa ženama savjetuje da budu bolje od muškaraca. Zašto bi se uopće u životu žene ravnale prema muškarcima? Baš to je patrijarhat u svojem najperfidnijem obliku.

Ili ćemo stati na stranu žena ili na stranu patrijarhata

Unatoč tome, ne treba biti pesimističan. Jer kao što su se žene znale izboriti za pravo glasa i još mnogo toga protiv nekadašnjih bačića, borasa i milanovića, znat će se izboriti i za život slobodan od seksualnog zlostavljanja. Nitko nije izgubio kladeći se na žensku sposobnost, upornost, odlučnost i hrabrost. 

A muškarci? Pa mi imamo jasan izbor: ili ćemo u ovoj borbi biti na strani žena, jer to je jedino ispravno, ili ćemo biti na strani uskoro poraženih, iako se trenutno čine moćnima, na strani patrijarhata. Zapravo je izbor vrlo lagan.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više