Milanović kaže da je obitelj Zec dobila odštetu. Nije

Foto: Davor Javorović (Pixsell)

PREDSJEDNIK Zoran Milanović komentirao je jučer komemoraciju povodom 30 godina od ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, a tom prilikom rekao je da je obitelj Zec bila pozvana u vladu.

>> Milanović: Obitelj Zec je pozvana u vladu, dobili su odštetu. Što još treba?

"Dobili su odštetu. Što još treba? Sad vas moram direktno pitati što još treba?" rekao je predsjednik Hrvatske. Bez obzira na bešćutnost predsjednikove izjave, valja istaknuti da preživjeli članovi obitelji Zec nisu od države dobili odštetu, a i same okolnosti dolaska u vladu bile su bitno drugačije od onih koje sugerira Milanović u svojoj izjavi. Da je tome tako, potvrdio je odvjetnik Anto Nobilo.  

 

Nobilo: Nije bila riječ o odšteti

"Da, nije bila riječ o odšteti, već je bila riječ o pomoći preživjelim članovima obitelji Zec", ističe za Index odvjetnik Anto Nobilo prisjećajući se događaja iz 2004. godine.

Naime, Nobilo je zastupao obitelj Zec u procesu protiv Hrvatske. Za razliku od danas, u to vrijeme nije postojao zakon po kojem bi država odgovarala za štete koje su počinili pripadnici vojske ili policije, pa je podnesena civilna tužba. Državno odvjetništvo tada je, 2004. godine, odbilo prihvatiti odštetu pod izlikom da nije jasno utvrđeno je li zločin počinjen "u službi" ili "u vezi sa službom". Naime, Odvjetništvo, koje je tada vodio Mladen Bajić, tvrdilo je da su pripadnici policije ubojstvo počinili u "slobodno vrijeme", stoga Hrvatska nije dužna platiti odštetu.

Skandalozna odluka DORH-a Mladena Bajića

Bila je riječ o skandaloznoj odluci DORH-a, a mediji su mjesecima pisali o tome. Većina javno izrečenih stavova naglašavala je da su hrvatske vlasti morale odmah isplatiti odštetu preživjeloj djeci Mihajla Zeca.

Preživjeli članovi obitelji Zec živjeli su tada u okolici Banje Luke s bakom, u vrlo lošim uvjetima, a kada je reportaža o teškim uvjetima života dvoje preživjele djece objavljena u medijima, o detaljima ubojstva i nekažnjenom zločinu ponovno se počelo govoriti u javnom prostoru.

Sanaderu nije odgovaralo da se piše o obitelji Zec

"Bila je to skandalozna odluka DORH-a o kojoj se dosta govorilo, kao i o cijelom slučaju. Negdje u to vrijeme tjednik Nacional objavio je tada fotografije s mjesta zločina obitelji Zec, a nakon toga javio mi se tadašnji premijer Sanader, tvrdeći da mu je bila muka gledajući te fotografije te me je pitao kako možemo to riješiti. Doduše, medijska zainteresiranost za obitelj Zec Sanaderu tada nije odgovarala i htio je to zaustaviti. Na kraju je i postignut dogovor oko isplate milijun i pol kuna. Nije bila riječ o formalnoj odšteti, već je isplaćen novac na ime pomoći, i to za školovanje dvoje preživjele djece obitelji Zec", rekao je Nobilo za Index prisjećajući se kako je tu odluku vlade o pomoći djeci pisao s Vladimirom Šeksom.  

Nakon što su primili pomoć, tužba protiv Hrvatske je povučena. Nobilo je uvjetovao da, uz isplatu novca, mora biti izrečena i isprika te održan sastanak djece s predstavnicima vlade. Tada je bio organiziran dolazak djece iz Banje Luke u Zagreb i sam dolazak u urede vlade.

Sastanak iza zatvorenih vrata Jadrankom s Kosor

Preživjele članove obitelji Zec primila je tada ministrica Jadranka Kosor, a tom sastanku bio je nazočan i Sanader. Naime, bio je dogovor da Sanader slučajno baš tada naiđe, a sve kako to ne bi bio formalan sastanak.  

"Bila je riječ o sastanku iza zatvorenih vrata. Koliko sam shvatio, djeci je tada izrečena isprika i bila su zadovoljna onim što su čula od tadašnjih predstavnika vlasti", kaže na kraju Nobilo, dodajući da ta isprika nikada javno nije izrečena jer se Sanader, što mu je tada i rekao, bojao reakcije HDZ-ovaca.

Dušan Zec: Nismo dobili ispriku, a nije to ni bila klasična odšteta

Preživjela djeca do sada nisu izlazila u javnost, a jedini medijski istup bio je onaj Dušana Zeca u intervjuu novinarki Barbari Matejčić. Dušan je tada rekao da je odgovornost hrvatske države bila upakirana u tu "jednokratnu financijsku pomoć".

"Nije to bila klasična odšteta niti smo dobili ikakvo izvinjenje", rekao je Dušan Zec 2014. godine.

Pročitajte više