Milanović kaže da je put u Albaniju bio službeni. Išao je Titovim brodom na naš račun

Foto: EPA

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je anonimnu prijavu protiv predsjednika Zorana Milanovića. 

U prijavi se navodi da je Milanović 12. i 13. kolovoza bio u Albaniji na osobni poziv albanskog premijera Edija Rame, što bi moglo znači da je primio nedozvoljeni dar. Također, u prijavi podsjećaju da Milanović prije nego što je postao predsjednik Republike nije bio savjetnik albanskog premijera Rame. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zatražilo je očitovanje o putovanju, a jučer su se o tome oglasili iz Milanovićevog ureda. 

>> Milanović govorio da ide privatno u Albaniju, danas kaže da je bio službeno

Tvrde kako Milanović nije pružao savjetodavne usluge albanskom premijeru Ediju Rami i kako je boravio u Albaniji u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, na poziv predsjednika Vlade Republike Albanije, Edija Rame, boravio je u Albaniji 12. i 13. kolovoza 2020. godine.

⦁ Putovanju predsjednika Republike Hrvatske je bilo u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti. Napominjemo da prilikom svih posjeta, posebno kad se radi o posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik Republike Hrvatske uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku.

⦁ Kao i u svim slučajevima kad predsjednik Republike Hrvatske putuje, troškove putovanja koji se odnose na prijevoz predsjednika Republike Hrvatske podmireni su iz državnog proračuna. Što se tiče troška smještaja, predsjednik Republike Hrvatske je boravio u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsjednika Vlade Republike Albanije.

⦁ Zoran Milanović nije pružao usluge savjetovanja za predsjednika Vlade Republike Albanije. A što je već više puta javno rekao".

>> Milanović danas i sutra u privatnom posjetu Albaniji

Podsjetimo, iz Ureda predsjednika je 12. kolovoza stiglo priopćenje kako Milanović boravi u Albaniji privatno, na osobni poziv predsjednika vlade Edija Rame. Predsjedničke dužnosti nisu službeno zabilježene ni na web-stranicama Ureda predsjednika, kao ni na stranicama Edija Rame koji je inače vrlo aktivan na društvenim mrežama.

Također, niz hrvatskih medija objavio je tada i neke detalje vezane za put. Saznalo se da je Ured predsjednika tražio od Ministarstva obrane da se predsjedniku Milanoviću za potrebe putovanja u Albaniju od 11. do 14. kolovoza stavi na raspolaganje jahta Hrvatske ratne mornarice Učka. 

Brod Učka (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

I albanski mediji pisali su kako je Milanović u Albaniju stigao bivšom Titovom jahtom Učkom koja se nalazi u sastavu ratne mornarice.

Portal Durrës Lajme je 13. kolovoza objavio tekst pod naslovom "Sastao se s Ramom. Ovo je brod koji je hrvatskog predsjednika dovezao na jug Albanije". U tekstu se navodi da je Milanović 13. kolovoza ručao s Ramom i njegovom obitelji. Fotografiju s ručka u Dhërmiju objavila je lokalna televizija Shijak.

Rama je svom gostu potom pokazao grad Gjirokastër. Milanović se 14. kolovoza Učkom vratio do Dubrovnika pa potom vojnim helikopterom do Hvara.

To sve ne bi bio problem da je posjet bio u sklopu predsjedničkih dužnosti, a ne privatan boravak.

>> Nataša Novaković: Moramo znati je li Milanović išao u Albaniju privatno ili službeno

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković jučer je za RTL potvrdila da je odgovor stigao danas popodne kao i da postoje neke kontradiktorne informacije.

"Povjerenstvo ima iz njegovog Ureda dopis kojim se mediji obavještavaju da će 12. i 13. kolovoza biti odsutan jer ima privatni put u Albaniju. S druge strane danas smo dopili dopis da je bio na službenom putu. Nismo dobili dokumentaciju koju Povjerenstvo traži kako bi se potvrdilo ono što dužnosnik navodi. Morat ćemo ponoviti dopis kako bismo dobili dokumentaciju iz koje se vidi tko je platio put, zbog čega je išao, je li išao službeno ili ne, ovo samo očitovanje nije dovoljno", kazala je Novaković dodajući da će se Povjerenstvo nastaviti baviti ovim slučajem.

Predsjednica Povjerenstva rekla je kako su predsjednička putovanja oduvijek bila interesantna pa pritom podsjeća na odlazak bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD te putovanje u Helsinki za koje nikad nisu dobili dokumentaciju.

"Nadam se da ovo neće biti još jedan Helsinki i da ćemo dobiti dokumentaciju iz koje se može nešto zaključiti i zatvoriti predmet."

 

Pročitajte više