"Milanović klečanjem na Bleiburgu zadaje težak udarac temeljima antifašizma"

"ZAŠTO na Bleiburg i kome na Bleiburg? Na Bleiburgu je izvršena predaja ustaške vojske, koja je u četiri godine terora i strahovlade odgovorna za smrt stotina tisuća ljudi! Klanjati se na mjestu na kojem su zločinci odložili svoje oružje, težak je udarac temeljima antifašizma. Istina, na Bleiburgu je bilo žrtava no to je tek neznatan broj onih koji se ni tog 15. svibnja nisu htjeli predati pa su poginuli u bijegu!", piše Udruga mladih antifašista koja predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću zamjera što ide "klečati na Bleiburg".

Kao i predsjednik Stjepan Mesić, smatraju da je prerano za odlazak na Bleiburg dok je još uvijek, "prema nekima broj ubijenih narastao do 300.000", ističu u priopćenju.  Dodaju da se oporba igra sa osjećajima naroda, umjesto da djeluje po pitanju inflacije i "trulog stanja u državi".

Mesić: Njihova stranačka stvar
.
"Za moj odlazak u Bleiburg još je rano. Protiv sam svake politizacije i manipulacije brojem žrtava i očekujem da se tome znanstveno pristupi. A hoće li Milanović ići u Bleiburg sa SDP-ovom delegacijom, to je njihova stranačka stvar", rekao je za Večernji list predsjednik Mesić, komentirajući najavu da će početkom rujna SDP-ov predsjednik Zoran Milanović na čelu delegacije, u kojoj će vjerojatno biti i Ranko Ostojić, Ante Kotromanović te Slavko i Ivo Goldstein, posjetiti Bleiburg i odati počast žrtvama Križnog puta.

Mesićevi suradnici podsjećaju da je ove godine hrvatski veleposlanik u Beču Zoran Jašić bio predsjednikov izaslanik u Bleiburgu, a u SDP-u da je Ivica Račan, doduše kao premijer, ali neizostavno i kao predsjednik SDP-a, 2002. godine kleknuo na Bleiburgu te da su nakon toga uime stranke i Milanka Opačić i Igor Dragovan bili u Bleiburgu.

Zuroff: Što Goldsteini uopće žele postići?

Piše se kako je Milanović na Bleiburg pristao na inicijativu Ive i Slavka Goldsteina, što je kritizirao Efraim Zuroff, direktoru ureda Centra Simon Wiesenthal. Kaže da mu nije jasno što Goldsteini žele postići odlaskom "na ustaško slavlje", navodi list. Time se, smatra on, otvara put za "pogrešno izjednačavanje žrtava ustaša i samih ustaša koji su pali kao žrtve".

C.D.
Foto: Index, AFP

Pročitajte više