Milanović nahvalio Primorsko-goransku županiju: Samo tako nastavite

Foto: Pixsell/Nel Pavletic

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina danas je na svečanosti povodom 30. godišnjice osnutka Primorsko-goranske županije u Opatiji ocijenio da se u tom razdoblju u županiji napravilo na stotine projekata.

Oni su vidljivi u svakom kutku županije i prisutni u životima stanovnika, rekao je. 

Milanović: PGŽ je poželjna županija, nastavite s primjerima dobre prakse 

Na svečanoj akademiji sudjelovao je i predsjednik Zoran Milanović, koji je ocijenio da to područje ima idealne uvjete za normalan život, uključujući klimu, prostorne okolnosti, ali i bogatu kulturnu baštinu.

"Ovo je poželjna županija, s dobrim standardom", ocijenio je. "Želim da nastavite s primjerom dobre prakse upravljanja, dosad bi se vidjelo da nije tako", dodao je. Predsjednik Milanović ponovio je da se model lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj pokazao dobrim.

"Sve što je alternativno nuđeno je nedorečeno i lošije. Ovaj model se pokazao održivim i dobrim. Ne i savršenim jer savršenog modela nema", rekao je. "Taj model je izvojevan u ratu, bez duge rasprave, kako se takve odluke donose u normalnim okolnostima, kakve tada kod nas nisu bile", rekao je.

"Hrvatska ovako funkcionira 30 godina"

"Općine i gradovi jačaju svoju fiskalnu snagu, i zbog većeg prenošenja ovlasti i određene stope decentralizacije. Hrvatska je unitarna država s malo stanovnika i svoje regionalnosti i posebnosti mora njegovati kroz kulturnu tradiciju i duh", ustvrdio je. "Hrvatska ovako kako je dizajnirana 30 godina funkcionira, unatoč problemima koji su brojni, ali izlječivi", naglasio je.

Komadina: Ponosan sam

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je istaknuo da se ulagalo u županijske bolnice na Rabu, Lošinju, u Crikvenici i Opatiji te su doživjele potpune transformacije.

Razvio se Platak kao najveći prostor sporta i rekreacije u županiji, vrednovala se kulturna baština kroz projekt Putevima Frankopana i glazbenom ostavštinom Ivana Matetića Ronjgova, naveo je.

Komadina je istaknuo da se "moglo postići više" da su se dogodili jači procesi fiskalne i funkcionalne decentralizacije. Kao problem izdvojio je i negativna demografska kretanja. "No i u ovakvim okolnostima Primorsko-goranska županija i sustav lokalne i regionalne samouprave u cjelini opravdali su svoje postojanje, a ponosan sam što sam sve ove godine tome bio sudionikom", zaključio je župan.

Na svečanosti je predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić dodijelio županijske nagrade za životno djelo gospodarstveniku Ivi Usmianiju, dugogodišnjem direktoru i sadašnjem predsjedniku Upravnog odbora tvrtke JGL, te Ivanu Janešu za djelovanje u izobrazbi, auto-moto sportu te čabarskom ogranku Matice hrvatske. Godišnje županijske nagrade dobili su Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, Boćarski klub Sveti Jakov iz Jadranova i kapetan duge plovidbe Robert Mohović.

Pročitajte više