Milanović: Nadam se da se neće dogoditi hiperinflacija kao u Jugoslaviji

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović izjavio je u Varaždinu kako nas na jesen čeka komplicirano vrijeme kada je riječ o cijenama energenata, napomenuvši kako se nada da se neće dogoditi hiperinflacija. 

Milanović je u Varaždin stigao na Špancirfest, a uoči obilaska grada odgovarao na novinarska pitanja. Jedno od njih bilo je smatra li da vlada RH kasni s mjerama pomoći gospodarstvu i građanima, odnosno što bi trebalo napraviti.

"Vlada bi trebala naći puno novca, ali sada je kasno jer ih nitko neće naći, ni Nijemci jer je rat već pola godine u Ukrajini. Sve ovo što se događa posljedica je rata i covid-krize u kojoj je fiktivno štampano puno novca i to je uzrokovalo inflaciju koja će se vjerojatno početi zaustavljati. Kažem, vjerojatno", rekao je napomenuvši kako se nada da neće završiti u hiperinflaciji iz vremena Jugoslavije.

"Ljudima će dolaziti veliki računi za energente"

Međutim, istaknuo je Milanović, čeka nas komplicirano vrijeme, ljudima će dolaziti veliki računi za energente. To je to kad se prvo djeluje, a onda razmišlja, kazao je predsjednik. Naglasio je kako je to je strateški problem, ne samo Hrvatske.

"To je problem cijele Europe koja se tu ponaša kao pijun. Naprosto kao jedan nefaktor koji niti je odlučivao o ratu, niti će ga se pitati kad rat završi. Nažalost tako je i morat će sjest za stol Rusi i Amerikanci", rekao je Milanović.

Pročitajte više