Milanović nakon razgovora s Jadrankom Kosor: Ništa nismo dogovorili!

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović došao je na sastanak u Vladu o ustavnim promjenama pola sata prije drugih oporbenih čelnika te je prvi i izašao iz zgrade Vlade. Sa Jadrankom Kosor se sastao nasamo, a kaže da su mu poznati stavovi drugih čelnika oporbe pa nije ostao na zajedničkom skupu. 

"Ništa nije dogovoreno", kazao je kratko Milanović te dodao da je HDZ predložio nekoliko rješenja, no stav oporbe je da dijaspora glasuje samo u Hrvatskoj ili u konzularnim predstavništvima, a to očito premijerka nije predložila. Nakon sastanka je rekao i da će se razgovori nastaviti te s Jadrankom Kosor ostavio ostale oporbene čelnike.

Kosorova predlaže fiksne kvote

Posljednjih dana se najavljivalo da će Jadranka Kosor na još jednom u nizu sastanaka s oporbom o ustavnim promjenama kao predstavnik većine predložiti fiksne kvote saborskih zastupnika za dijasporu i manje biračkih mjesta za državljane izvan Hrvatske.

Donošenje ustavnih promjena u kratkom roku je bitno zbog puta Hrvatske u Europsku uniju. Kao sporne točke višemjesečnih pregovora vlasti i oporbe pokazala su se pitanja referenduma za ulazak u EU, glasanje državljana bez prebivališta u Hrvatskoj te dodatno pravo glasa za manjine.

Koalicijski partneri podržali kompromisno rješenje

Kosor  vođama oporbe predlaže da se u dijaspori bira uvijek isti broj zastupnika pa izlaznost više ne bi bila bitna. Broj zastupnika trebao bi biti tri ili četiri, dok dijaspora sada ima pet predstavnika u Saboru. Jučer HDZ-ovi koalicijski partneri nisu željeli otkriti što su dogovorili uoči današnjeg sastanka, no tvrdili su da su spremni na kompromisno rješenje oko biračkog prava dijaspore.

Prošli sastanak u Vladi doživio je fijasko, jer je premijerka predložila dopisno glasanje dijaspore, koje je oporba brzo odbila. Nakon sastanka je Vesna Pusić rekla kako je za takvo glasanje potrebna duga demokratska tradicija. Napomenula je kako je oporbi važno da rješenje pruži sigurnost da glasovi dijaspore ne mogu promijeniti političku volju građana koji glasaju u Hrvatskoj. Od takvog prijedloga dopisnog glasanja u srijedu je odustalo i Predsjedništvo HDZ-a. Ako se vlast i oporba brzo dogovore, ustavne promjene bi trebale biti donijete u ožujku ove godine.

Pročitajte više