Milanović: Plenković riga vatru kao plameni jazavac

Ilustracija: Milan Sabic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović prisustvovao je svečanoj sjednici povodom Dana grada Samobora, a nakon toga je medijima komentirao trenutnu političku situaciju. Komentirao je napad na Markovu trgu te pozvao premijera da kaže što je mislio kada je rekao da on sije mržnju.

>>Plenković: Dva dana nakon potresa mi gledamo što popraviti, a Milanović ide u klub

"Još jednom želim ponoviti da je ovo grozno i muškarci s 22 godine trebaju znati što rade. Prije svega, žrtve napada su policajac koji je ustrijeljen i koji je na svu sreću živ i ova dva policajca koja su pucala na njega. To je poanta priče, a ne da sad imamo opet seansu naricanja od muškarca od 50 godina da je možda on bio meta. Gledam ga i čudim se", rekao je aludirajući na Plenkovića.

"Ja sam premijera u Kninu pohvalio za sve što je napravio i to je vjerojatno bio moj doprinos netrpeljivosti i mržnji. Ja gospodina Plenkovića još jednom pitam, i neću prestati dok ne odgovori, na što je to mislio da sam u kampanji 2016. posijao mržnju i agresiju. Morat će na to odgovoriti hrvatskoj javnosti jer ja stvarno ne znam što on to misli. To je manje-više to", rekao je Milanović, ali to nije bio kraj.

"A jučer sam podsjetio kako je to izgledalo 2012., kada je ne iz boce nego iz jedne velike smrdljive demižonke izašao duh mržnje, kada se mene i moju vladu nazivalo nenarodnom. Što su tada radili Plenković i njegov vjerni Gogo? Šutjeli i gledali kako da izgrade svoje sitne karijere. To je poanta priče", ustvrdio je predsjednik.

Traži od Plenkovića da kaže što je on to posijao 2016.

"Grozna stvar, ne smije se ponoviti", rekao je govoreći o napadu. 

"Moramo razgovarati s nekim ljudima koji se osjećaju marginaliziranima i izbjeći ovakve situacije. Ne prijetiti uhićenjima. Htio bih još samo podsjetiti na to, u BiH i Hercegovini kažu: 'Lako je tuđom palicom gloginje mlatiti…' Svi mi imamo svoju povijest i kada gledate web vladajuće stranke, morate se jako potruditi da vidite je li ta stranka postojala od 2006. do 2016. Čini se da karijere sadašnjih naricatelja nisu postojale, a bogami jesu. A ja sam pozivao da se malo razumijemo. Ja sam postao premijer s oko 900.000 glasova, a on je s oko 600.000 glasova i opet je to narodna vlast. Što sam ja to u kampanji 2016. posijao, hajde Plenkoviću?" upitao je Milanović.

"Ako nisi u stanju nositi se s tim pritiskom, idi mami"

Ponovno je počeo govoriti o žrtvama napada.

Kaže kako su jedine žrtve policajci, a kako je ovo što Plenković radi perfidija.

Upozorio je kako "postoji mržnja i postoji sprdnja", a "sprdnja je zdrav oblik komunikacije, posebno kad razgovaraš s jednakima i kada propitkuješ što su radili, gdje su bili i jesu li iskreni u onome što govore, ili su samo obični muljatori.

"To nije mržnja", kazao je Milanović, koji je ponašanje premijera Plenkovića nakon napada opisao kao "narikanje i izigravanje žrtve", upozorivši kako to odgovara opisu perfidnog ponašanja.

"Žrtve su policajci. Ako niste, vidjet ćete kako idu policajci s dva pištolja bez opreme na čovjeka koji ima opremu, to je hrabrost. Ako će se na tome graditi politika, to je perfidija i to je grozno"; dodao je.

"U međunarodnom ratnom pravu, to gospodin Plenković kao pravnik vjerojatno zna – možda je o tome pisao i u zakletvi Titu ili u svojoj maturalnoj radnji koja je obavljena 1988. – postoji razlika između lukavstva i perfidije. Lukavstvo je potrebno. Ja nisam pretjerano lukav čovjek. Perfidija, to je prljavština, to je zlouporaba prava. Lukavstvo je nešto drugo. Perfidan nisam, naivan nisam. Plenkoviću, na šta si mislio 2016. kad si govorio o mržnji i zašto baš 2016.? Što sam ja to od 2016. u kampanji posijao? Ajde Plenkoviću!", poručio je Milanović

Ovo je opasan posao, dodao je Milanović, a u njega je "Plenković došao ili dolutao prije nekoliko godina" kao "čovjek koji je na dužnost premijera došao potpuno neiskusan, zahvaljujući Jadranki Kosor i Tomislavu Karamarku". Premijeru je poručio: "Ako nisi u stanju živjet s tim pritiskom, idi mami!".

"Ušao je u sabor kao proteže Jadranke Kosor koju sad izbjegava kad je sretne na ulici, a ničim mu se nije zamjerila, a onda je ušao u Europski parlament kao štićenik Tomislava Karamarka", rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje ima li kakvih saznanja da je i sam možda trebao biti metom napada, Milanović je kazao kako je to pitanje koje ga mediji ne trebaju uopće pitati jer na njega nikada neće odgovoriti.

"Ozbiljan političar, državnik, o takvim stvarima ne priča. Mi smo prošli kroz to da je predsjednik vlade nakon prvog dana, gdje je bio relativno pribran, drugi dan naprosto se raspojasao i počeo se ponašati maltene kao Kennedy ili Mahatma Gandhi. Dakle, čak i da je istina da si meta, o tome se šuti. Zar sam ja trebao svako pismo koje sam dobivao zadnjih 14 godina, a posebno kad sam bio premijer, pred novinarima pročitati? Pa to je bijedno, to se ne radi", ustvrdio je.

"Ne mislim baš da se prepao, tol'ka kukavica nije"

Ustvrdio je kako Plenković "naprosto manipulira" reakcijama. "Pitate me zašto? To pitajte njega", kazao je. Na pitanje misli li da Plenković i HDZ pridonose radikalizaciji, Milanović je odgovorio: "U svakom slučaju, kada se ona na Kevinoj jami i sličnim prirodnim ljepotama gradila i kad je bujala, a oni su gledali svoj posao i  smijuljili se u maramicu".

Predsjednik je odlučno odbacio novinarsku tvrdnju kako su on i Plenković napad na Markovu trgu pretvorili u osobni sukob.

"Nisam ništa pretvorio u osobni sukob, ne govorite istinu", rekao je. "Ja sam prvi nazvao, pitao kako mogu pomoći. Inače danima pozivam na neku vrstu razgovora. Kako možete mene izjednačiti s njim? To nije isto! Nemojte govoriti da se mi svađamo u ovoj zadnjoj situaciji u kojoj se pucalo pravim streljivom, u kojoj je policajac čudom preživio tako što je čuvao kratkim pištoljem donji dio leđa gospodina Plenkovića, i reći da ja potičem svađu", kazao je Milanović.

"Do jučer ne zna ništa, a sad riga vatru kao, ne znam, plameni jazavac", rekao je Milanović o Plenkoviću.

Novinari su ga i pitali pretjeruje li se s njihovim komentarima na relaciji Plenković-Milanović.

"Od čega bi mi živjeli da toga nema? Od čega bi mi živjeli da toga nema? Jeste li vi svjesni što se dogodilo? Čovjek je došao na Markov trg s namjerom da ubije", kaže i opet govori o Plenkoviću.

Kaže da Plenković riga vatru kao plameni jazavac

Ustvrdio je kako je on "učinio sve od prvoga dana da je spriječi". "Ali onda je gospodin Plenković otišao u Bruxelles. U onim zgradama se nikada ne otvaraju prozori, tako da se komešaju čudni plinovi, ljudima se zna malo i u glavi zavrtjeti: Istresao se i rekao sve što mu je palo na pamet. Uključujući i to da sam ja 2016., treći put pitam, rekao – što? Što sam rekao i kako je to otvorilo mržnju?", ponovio je, te zaključio kako je Plenković netko tko "do jučer pojma nema, a danas se svima prijeti i riga vatru kao plameni jazavac".

"Konstantno se traže nekakvi izgovori, upire se u nekoga prstom, a to su metode provincijskih partijskih komiteta iz 80-ih godina. "Toga sam se nagledao u mladosti", zaključio je.

Pročitajte više