Milanović: Pregovori su prljaviji nego ikad, Plenković se znoji. Imam lukav plan

Foto: Pixsell

Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.

Milanović kaže kako će, osim ako netko ne dođe s uvjerljivim dokazima da ima većinu, tek pri kraju roka sazvati konzultacije o formiranju vlade. "S konstituiranjem sabora nema potrebe žuriti. Ustav spominje te konzultacije, ne definira ih, one su se svodile na paradno ulaženje u Ured predsjednika pa dolaze svi živi…", govori Milanović, dodajući kako je to "revijalizacija i trivijalizacija politike", javlja N1.

 

"Vidim što se događa, kad netko pruži dokaz da ima podršku većine novih saborskih zastupnika, dobit će mandat. Pregovara se na sve strane, kao i uvijek, ali još prljavije. Mislim da bi se stranke trebale držati onoga što su govorile i dosta jasno signalizirale. Nije to poruka DP-u", kaže.

"Plenković je u ozbiljnom problemu"

Na pitanje o tome što ako mu dokaz o većini donese Plenković kaže: "On ima problem. Mislim da je on u ozbiljnom problemu jer nas je sve uvalio. Hrvatskoj je nasilio jednog krajnje sumnjivog, zapravo, vrlo jasnog tipa za glavnog državnog odvjetnika, čovjeka koji je kao predsjednik suda održavao bliske odnose s optuženikom. Nije sva ova galama bila slučajna, to je bila ozbiljna situacija i opet bih napravio isto", kaže.

Milanović kaže i da je bio spreman biti premijer. "Pozivao sam da se glasa i za Most i DP i Možemo, samo ne za HDZ. … Cilj je bio okupiti Hrvatsku protiv zle organizacije koju predvodi nevjerojatan čovjek spreman na sve loše stvari koje je radio. On to ne vidi, ja mu nisam predsjednik. Ne znam samo što je s ovima iz HDZ-a kojima jesam predsjednik. On sebe mora usuglasiti sa svojim suradnicima, mislim da se on trenutno jako znoji i treba se znojiti. Zbog visoke temperature", kaže predsjednik.

Na izbore su izašla 2.2 milijuna ljudi, Milanović kaže kako Plenković u tome vidi problem jer nisu svi ti ljudi glasali za njegovu stranku. Dodaje i kako su svi novi birači glasali protiv toga da Plenković bude premijer, čak i glasači Domovinskog pokreta. "Činjenica je da većina ljudi, pa i saborskih zastupnika, dolazi iz opcija koje su bile protiv toga da Plenković nastavi zlostavljati Hrvatsku. Ja nisam bio kandidat, kako sam bio kandidat kad Plenković nije bio spreman na debatu sa mnom. Ja sam se u izbore uključio mjesec dana prije, a onda se uključio Ustavni sud… HDZ je dobio pet mandata manje, neka proba sastaviti vladu s ljudima koji su kategorički rekli da ne žele s njima. Ne, on optužuje mene, ja ne pregovaram. Anušić i Plenković pregovaraju u ovom trenutku, to su pregovori između njih dvojice, to je paradoksalno", kaže.

"Ovo će biti teška borba. Ovo je tek počelo"

Predsjednik smatra da svi osim Plenkovića trebaju biti zadovoljni izlaznošću na izborima. "Jedan član DP-a je rekao kako nisu birači DP-a glasali da bih im ja bio premijer. Nisu to rekli u kampanji kad sam pozivao ljude da glasaju za njih. Njihovi birači možda nisu glasali za mene, ali nitko, osim ovih 100 novih HDZ-ovaca, nije glasao za Plenkovića, nego protiv njega. Tko će tu koga šarmirati, pritisnuti ili kupiti, to ćemo vidjeti", kaže.

"Ovo će biti teška borba, puno rundi i u različitim disciplinama. Ovo je tek počelo", kaže.

"Rokovi su jasni, pregovori traju…. Ne bih nikada izvodio bludne radnje u političkom smislu koje su izvođene 2015. godine. Bit ćemo strpljivi, ako netko donese dokaz da ima podršku 76 zastupnika, taj će imati mandat. Taj mora to dokazati, naravno", kaže.

Milanović je komentirao i svoje izjave zbog kojih je reagirala i Bugarska. "Po čemu je to uvreda? To je sprdnja na račun nekih u Hrvatskoj koji od nas rade socijalni slučaj. Mi smo predzadnji, tko je zadnji? Singapur? Ne, Bugarska, to je činjenica. Aleluja, to je činjenica o kojoj sam govorio 10 puta, sad jer to netko plasirao jer mu je to zgodno. Bugarska je zadnja, kad ne bude zadnja, Plenković će biti zadnji", kaže. Dodaje i kako je parafrazirao izjavu da se u Arkansasu mole da Mississippi bude zdrav i zadnji da ne bi bili oni. "Nisam čak bio ni originalan, da bi se to znalo, mora se nešto i pročitati", kaže.

"Plenković se znoji, a ja gledam"

"Čovjek si je pripremio odstupnicu u Bruxellesu. Neka ide tamo, otamo je i došao. Tamo mu je mjesto udijelio Karamarko, odnosno Kosor. … Sad mu je ovdje užasno komplicirana situacija, kažem, znoji se čovjek. A ja gledam", kaže.

Na upit ima li i dalje lukav plan, kaže da ima. "Plan je lukav zato što ga ne znate. Poanta je u tome da ga nitko ne zna", rekao je. "Cunning plan je plan not disclosed", zaključio je.

"Sabor ću sazvati pred kraj roka od 20 dana, nema potrebe da se žuri"

"S konstituiranjem sabora nema potrebe da se žuri, najvjerojatnije ću sazvati pri kraju roka od 20 dana, osim ako netko ne dođe s uvjerljivim dokazima da ima većinu", rekao je Milanović dodavši kako konzultacije na Pantovčaku o tijeku formiranja parlamentarne većine, kako su ih provodili prethodnici,, neće provoditi. 

"Rokovi su jasni, pregovori traju, Ustav spominje konzultacije, ali ih ne definira, vidjeli ste na što su se one svodile svih ovih godina, to sve skupa je revijalizacija i trivijalizacija politike. Vidim što se događa i kad netko pruži dokaz da ima podršku većine, ta osoba će dobiti mandat", izjavio je.

Dodao je kako će čekati i neće se nametati. "Onu vrstu konzultacija kao paradu ja neću raditi jer je to besmisleno", kazao je. 

"Neće biti ucjena i iznuda kao što smo vidjeli da se radilo"

U slučaju da se Hrvatski sabor ne konstituira kada ga sazove, a što znači da nema vlade, Milanović najavljuje da će biti strpljiv. "Neće biti ucjena i iznuda kao što smo vidjeli da se radilo", ustvrdio je i najavio kako će on sa svoje pozicije predsjednika RH,  sazvati Sabor na zasjedanje  samo jednom. 

"U našem Ustavu puno toga ne piše. Recimo, kad predsjednik sazove sabor na zasjedanje u roku 20 dana, a sabor se ne konstituira, treba li predsjednik Republike opet sazivati taj sabor ili to može učiniti onaj tko predsjeda saborom, a to je Jandroković tako da da pauzu pa ga ponovno sazove? To su pitanja koja nisu jasna i prije devet godina smo ih imali kada se Leko to nije usudio napraviti, a mogao je. Zašto bih ja sazivao sabor non-stop? Ukoliko bi ta osoba odbijala ponovno sazvati Sabor iz svojih nekih stranačkih razloga, tu bih se mogao uključiti ja, ali vidite koliko je to sve loše napisano", rekao je Milanović.

"Igrat ću konzervativno" 

Eksperimentirati neće već će "igrati" konzervativno, najavio je.

"Novi izbori se u datim okolnostima nameću od prvog dana, ali to mora biti odluka, ako i bude, nekoga trećeg. No, ne očekujem u nastavku ove sage nikakvo djelovanje onoga što je dobro za Hrvatsku nego što je dobro isključivo za nekoga tamo tko gleda sebe i činjenicu da možda više nikada neće ući u sabor ili će proći lošije", naglasio . 

Pročitajte više