Milanović podsjetio da na Ustavnom sudu imamo tipa koji se lažno predstavljao

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović se na jučerašnjoj konferenciji za medije dotaknuo i Ustavnog suda te je prozivao neke njegove članove. 

Za neke bivše SDP-ovce koje je osobno postavio u Ustavni sud je rekao da su "kupljeni", dok je ustavnog suca Davorina Mlakara, bivšeg HDZ-ova ministra uprave, prozvao da se "lažno predstavljao na sudu u Klagenfurtu".

O čemu je tu zapravo riječ?

Mlakar je bio upetljan u aferu Hypo

Naime, trenutni ustavni sudac Davorin Mlakar je jedan od onih HDZ-ovaca koji je bio upetljan u skandale oko propasti austrijske Hypo banke te je čak bio i spominjan u jednoj od optužnica protiv austrijskih bankara, doduše samo kao svjedok. 

U okviru te mutne priče novinari su otkrili i da se Mlakar u Austriji u jednom trenutku lažno predstavljao kao Gordan Dolović, no iako je sve to bilo poznato prije njegova izbora na Ustavni sud, on je bez problema dobio dvotrećinsku većinu glasova u saboru i smjestio se u svoju novu fotelju.

Mlakar je zapamćen i po fotografiji snimljenoj tijekom kampanje 2011. godine, na kojoj kleči pred tadašnjom premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor i ljubi joj ruku.

>> Hrvatska dobila ustavnog suca koji se lažno predstavljao

Lažno predstavljanje u Austriji

Što se tiče njegova djelovanja koje je zainteresiralo austrijsko pravosuđe, Mlakar je zajedno s Josipom Vreskom, članom Državnog izbornog povjerenstva te Danijelom Ropušom, HSS-ovcom iz Novalje, u ožujku 2014. bio pozvan u središnjicu Hypo Alte Adria Banke u Klagenfurtu. Tamo su sva trojica trebali objasniti zašto su od banke dobili svaki po 210 tisuća eura.

>> Čelnike Hypo banke Austrijanci terete za mito: Tri hrvatska političara su Mlakar, Ropuš i Vresk

"Dakle, mi smo došli u banku koja je djelovala sablasno prazno. Malo je djelovalo i neugodno u početku. Tražili su da se prijavimo na šalteru. Mi smo rekli da nemamo dokumente kod sebe jer smo ih ostavili u autu. Predstavio sam se kao Gordan Dolović", rekao je Mlakar HRT-ovom novinaru Draženu Majiću.

Prema zapisniku s tog sastanka stoji da je Mlakar bio spreman u korist Hypo banke utjecati na postupke u tijeku, a tu su radilo se o slučajevima Šimuni, Expandens i Slavonska banka.

No Mlakar je tvrdio da nije nudio svoje usluge lobiranja, iako je priznao da je sudjelovao na sastanku.

Svjedok tvrdi da je Mlakar dobio 210 tisuća eura za lobiranje

Nakon mjesec dana kada su na ponovni poziv Mlakar i Ropuš došli u Klagenfurt, privedeni su u policijsku postaju gdje ih je policija suočila s izjavom austrijskog poduzetnika Alexa Kropiuninga da im je u tri navrata isplatio ukupno 630 tisuća eura.

"U lipnju i srpnju 2007. u tri sam navrata predao ukupno 630.000 eura hrvatskim državljanima Ropušu, Mlakaru i Vresku u zamjenu za rješavanje problema prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko-turističko", izjavio je Kropiuning.

Njegovu priču potvrdio je i jedan od trojice optuženih, Danijel Ropuš.

"Pri trećem susretu s Kropiunigom u Hrvatskoj bili smo prisutni sva trojica. Dakle, Davorin Mlakar, Josip Vresk i ja", izjavio je Ropuš u policijski zapisnik.

Mlakar je sve neuvjerljivo demantirao. I isplatilo mu se, HDZ ga je uz pomoć SDP-a i tadašnjeg predsjednika stranke Zorana Milanovića uhljebio na Ustavnom sudu.

Pročitajte više