Milanović: U Hrvatskoj se ne gladuje, ima i viškova

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

PREDSJEDNIK Republike Zoran Milanović izjavio je danas u Donjem Miholjcu kako u Hrvatskoj trebamo imati jaku, poštenu, nekorumpiranu lokalnu vlast, ali i centralnu državu koja će uvijek morati osiguravati jednaki standard.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu dana Donjeg Miholjca, Milanović je istaknuo kako je to "kraj koji nije zabačen, ali je malo sa strane", pa zadnjih 30 godina nije napredovao koliko je trebao, ali to je očito cijena koju plaća cijela Slavonija.

Neke općine će možda nestati

Upozorio je da u daljnjem razvoju treba koristiti europske fondove, jer su to stvarni novci koje treba iskoristiti do zadnjeg eura, u protivnom ćemo biti gubitnici. "Vlada se trudi i vjerojatno je pokušala dobiti koji euro više za Hrvatsku, ali na kraju oni najbolji i najvrjedniji među vama trebaju osigurati da taj novac ovdje stvarno i dođe", poručio je Milanović.

Govoreći o sustavu lokalne samouprave podsjetio je na svoje ranije istupe u kojima je govorio da je postojeći model sa županijama održiv. Hrvatskoj možda ne treba 520 jedinica lokalne samouprave, ali ih ne može biti niti 100, kao što je bilo u socijalizmu, jer to nije dobro.

"Možda će neke općine i nestati, ali to je više iznimka nego pravilo, jer se o životu i temeljnim pitanjima odlučuje tamo gdje ljudi žive", rekao je Milanović.

U Miholjcu se gradi nova srednja škola s dvoranom

Izaslanik premijera, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, podsjetio je kako je u protekle tri godine županija u projekte na području Donjeg Miholjca investirala 22,9 milijuna kuna, dodavši kako su u pripremi projekti sustava navodnjavanja na 682 hektara površina, vrijedni skoro 87 milijuna kuna.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić naveo je početak izgradnje nove srednje škole sa sportskom dvoranom, vrijedne preko 50 milijuna kuna, više od tri milijuna kuna ulaganja u dječji vrtić koji će nakon obnove primiti 50 djece više nego sada, završetak ceste od središta Donjeg Miholjca do granice s Mađarskom, vrijedne devet milijuna kuna te proširenje vodovodne mreže.

Aladić je istaknuo da se u gradu trenutno realiziraju projekti ukupne vrijednosti od 65 milijuna kuna.

"Nigdje u Hrvatskoj se ne gladuje, ima i viškova"

U svom govoru kratko se neizravno referirao na vlastitu izjavu da je u notornom klubu Dragana Kovačevića bio jer ga je poznanik zvao da se ne baci hrana koje ima viška.

“U Hrvatskoj se, srećom, nigdje ne gladuje. Dapače, previše se jede. Čak ima ostataka i viškova. Ali mora postojati mehanizam balansa. Je li to država ili županija koja je odlučila nešto sama napraviti, ne znam. Na to nema definitivnog i konačnog odgovora”, kazao je Milanović, a prenose mediji. .

“Nije to lako u zemlji nakon rata, ali ovakve stvari ulijevaju optimizam. Proširite malo ovu cestu za stojadine i varburge, ona mora biti bolja”, rekao je Milanović.

Pročitajte više