Milanović u Sisku: Možda ćemo morati evakuirati ljude! Ne znam možemo li platiti obranu od poplava!

Foto: Vlada.hr (Facebook), 

STANJE na poplavama ugroženim područjima Siska i okolnih naselja je pod kontrolom, no velika opasnost prijeti od zaobalnih voda.

Nova opasnost za Čičku Poljanu

"Odra se od Veleševca vraća prema Čičkoj Poljani. Dobrovoljna vatrogasna društva u mjestu pune vreće za obranu ugroženih kuća. Stožer za zaštitu i spašavanje upozorava mještane da budu u pripravnosti. Sve potrebe mogu prijaviti u stožer kod Stare škole", izvijestili su iz Grada Velike Gorice nešto iza 14 sati.

Premijer u Letovaniću

Poplavljeno područje Sisačko-moslavačke županije obišao je danas premijer Zoran Milanović, koji je nakon toga novinarima rekao da vijesti nisu dobre i da je moguća čak i evakuacija stanovnika, poručivši kako je potrebno pronaći neki bolji model obrane od poplava.
 
"Ovakve stvari se nažalost događaju sve više iz godine u godinu i pitanje je ustvari možemo li financijski pratiti tu infrastrukturu i toliko ulagati ili naprosto neka područja evakuirati, ljude osigurati i kasnije im isplatiti štetu. Jer, infrastruktura je golema, ulaže se još, ali s ovim se ne možete nositi... Nitko nije dovoljno bogat, ni Njemačka ni Velika Britanija da ovo spriječe i da se ovo ne događa. Vidjeli ste u Njemačkoj prije par godina, neki dan u Velikoj Britaniji, to se naprosto događa", rekao  je premijer Milanović. 
 
Naime, premijer tvrdi da vijesti vijesti nisu baš dobre te da se očekuje još vode te da moraju biti spremni i na moguću evakuaciju stanovnika.
 
 
"Svi koji stoje na raspolaganju, Hrvatske vode, vojska, vatrogasci i ostali, dat će sve od sebe da se stanje normalizira. Ove se stvari ponavljaju i pitanje je možemo li financijski pratiti svu tu infrastrukturu i toliko ulagati, ili naprosto neka područja evakuirati, građane osigurati i nakon toga im nadoknaditi štetu", rekao je Milanović koji je sa suradnicima obišao poplavljeno područje. Istaknuo je da se takve stvari svuda događaju i da je potrebno pronaći neki bolji model obrane od poplava.
 
"Mi ćemo biti ljudima na raspolaganju, ali će se to i u buduće događati. Dakle, moramo pronaći neki bolji model od ovoga. Mnogo se ulaže u zaštitu od voda, ali to još nije dovoljno. Isplativije je graditi nasipe tamo gdje je ugroženo više ljudi i gdje je više života", rekao je premijer Milanović.
 
Po njegovim riječima, ponekad nije problem u novcu, jer postupak javne nabave dovodi do toga da se netko žali i onda propustite cijelu sezonu i mora se čekati godinu dana za radove.
 
Zabrinjava nova najava kiše
 
"Već ima ugovorenih poslova za oko pola milijarde, ali to još nije dovoljno. Nitko nije dovoljno bogat da problem poplava trajno riješi", kazao je premijer.
 
Dolaskom u Staro Pračno, naselje uz rijeku Odru, koje se brani zečjim nasipima, izvještaj mu je predao brigadir Robert Suntešić, koordinator radova na kojima su angažirani pripadnici Hrvatske vojske. On ga je obavijestio o radovima koje obavlja vojska i da je slučaju potrebe za sat vremena moguće angažirati još tisuću vojnika i dodatnu mehanizaciju.
 
Glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić je potvrdio da voda stagnira i počinje opadati, ali zabrinjavaju moguća kiša, najavljena u Sloveniji kao i mogući porast Save. Kako je rekao, na sisačkom području više ne bi trebalo biti novih voda jer Kupa opada.
 
Premijera su, uz brojne branitelje od poplave, dočekali županica Marina Lovrić Merzel i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
 

80 posto naselja Letovanić poplavljeno 


Načelnik općine Lekenik Ivica Perović za Media servis je izvijestio da se građani i vojska još uvijek bore s poplavom kod ribnjaka koji je u blizini županijske ceste.

"Još smo aktivirali stotinjak stanovnika na trpanje vreća iz okolnih naselja iz Pešćenice i Lekenika koja nisu u ovom trenutku poplavljena i već je 80 posto naselja Letovanić potopljeno. Ono što je trenutno kritično u tim mjestima je da sada već ugiba i stoka", rekao je Perović.

Na prijedlog Hrvatskih voda, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel proglasila je izvanredno stanje za područje Općine Jasenovac.

Problem zaobalne vode

Iza građana Siska i okolice još je jedna teška noć. Iako vodostaj Kupe opada, velika opasnost prijeti od zaobalnih voda koje i dalje rastu. U općinu Lekenik sinoć je poslano dodatnih sto pripadnika Oružanih snaga pa trenutno njih 500 zajedno s tamošnjim stanovništvom radi na izgradnji nasipa duž ceste kako bi se spriječilo prodiranje vode. 

U najugroženijim naseljima, Letovaniću i Starom Brodu, borba s vodenom stihijom se nastavlja, a u pričuvi je još tisuću vojnika.



Kao mjera predostrožnosti izvršeno je premještanje dvije amfibije iz vojarne "Kamensko" u Karlovcu u vojarnu "Petrinja" kako bi bile bliže području ugroženom poplavama te bi mogle lakše intervenirati u slučaju potrebe.


Pripadnici Oružanih snaga stalno prate stanje vodostaja na području ugroženom poplavama i u suradnji s nadležnim službama na terenu ostaju u pripravnosti intervenirati u slučaju ugroze na novim lokacijama.

Lekenik moli državu za pomoć

Media servisu se javio predsjednik općine Lekenik Ivica Perović, koji kaže da se vojska i civili na nekoliko mjesta bore s vodom. Pokušavaju spriječiti vodu da poplavi glavnu državnu prometnicu koja spaja Sisak i Zagreb. Perović je izvijestio da su svi jako umorni, ali da nastavljaju s borbom.

"Najteže je što u Letovaniću zaobalne vode još uvijek nadiru ljudima u kuće koje su već jednim dijelom poplavljene, tako da voda i dalje nadire. Kupa nešto lagano stagnira, odnosno pada, međutim, zaobalne vode i dalje pritišću naselje Letovanić", rekao je Perović.

Otkrio je i da se jutros dio stanovnika morao evakuirati.

Lekenik je dobio pomoć od Crvenog križa i Grada Zagreba, ali Perović moli i Vladu za pomoć. "Vjerujem da će Vlada reagirati i da će nam eventualno iz državnih robnih zaliha omogućiti da se podijeli određena količina hrane za te ljude. Iako smo mi već podijelili i kruh i vodu i neke životne namirnice. Ali vjerujte mi, na rubu smo snaga, i vatrogasci i vojska i civili. Situacija je još uvijek teška".

Najviši vodni val Kupe i Save prošao sisačkom područjem


Najviši vodni val Kupe i Save prošao je sisačkom područjem, u opadanju su i vodostaji Gline i Une, doznaje se u Hrvatskim vodama, no još prijete zaobalne vode, koje su u porastu.

Stanje je najkritičnije na lekeničkom području, gdje je ugroženo nekoliko naselja. Sve više vode dolazi iz bivšeg ribnjaka između Dužice i Žažine, gdje stotinjak vojnika na smjenu od sinoć uvršćuje i podiže zečje nasipe. Neke kuće i okućnice su već poplavljene, pa su stanovnici i stoka morali biti evakuirani.

Ceste prema Letovaniću i Starom Brodu su još pod vodom i do tih je naselja moguće samo terenskim vozilima. Ipak, opskrba osnovnim namirnicama je normalizirana. Kako je rekao načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, osim Općine, hranu i druge namirnice ugroženim su stanovnicima dostavili Crveni križ iz Siska i Caritas Sisačke biskupije.

Od ranog jutra ronioci Ronilačkog kluba Sisak postavljali su zaštitne folije uz raskvašene nasipe, pa je opasnost od mogućeg probijanja nasipa osjetno umanjena.

Zaobalne vode prijete i na petrinjskom području, pa branitelji postavljaju zečje nasipe u dijelu Petrinje, Mošćenici i Staroj Drenčini.

Ceste zatvorene zbog poplava


Zbog vode na kolniku, zatvorena je dionica državne ceste D36 Sisak-Popovača (kod šume Brezovica), obilazak je preko Ivanić Grada, Lijeve i Desne Martinske Vesi, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Državna cesta D307 na dionici Gornja Stubica-Marija Bistrica u mjestu Banšćica, zbog djelomičnog ulegnuća ceste, do daljnjega je zatvorena za sav promet. Obilasci: za vozila do 10t je ŽC2224 Gornja Stubica-Laz Bistrički, a za vozila iznad 10t je D24 Hum Zabočki-Zlatar Bistrica-D29-Marija Bistrica, i obrnuto.

Od 8.25 sati otvoren je podvožnjak u Koprivničkoj ulici u Varaždinu.

Zbog poplave, zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji:
D36 na dionicama Koritnja-Donja Kupčina, Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, Letovanić-Stari Brod, Stari Farkašić-Žažina, Sisak-Popovača, kod mosta Kravaršćica (obilazak je Pisarovina-Lučelnica-Lukavec), te dionica prema Lasinji,
ŽC3041 Vrbovečka Dubrava-Kloštar Ivanić,
ŽC3121 u mjestu Palanjek,
ŽC3143 Gornje Pokupje-Levkušje-Polje Ozaljsko,
ŽC3153 Karlovac-Lasinja u mjestu Banski Kovačevac,
ŽC3156 Žažina-Mala Gorica na makadamskom dijelu ceste,
ŽC3184 i ŽC3185 Duga Resa-Belajske Poljice-Barilović,
ŽC3195 Slatina Pokupska-Prekopa u mjestu Zaloj,
ŽC3242 u mjestu Stara Drenčina,
ŽC3275 Stankovac-Slana u mjestu Donje Jame,
ŽC3266 u mjestu Bogovolja,
ŽC3297 Karlovac-Mahično u Ilovcu (obilazak za Ozalj je preko Gornjih Stativa),
ŽC5028 Podhum-Soboli,
D5152 Lipovo Polje
ŽC5153 Gornji Kosinj-Bakovac,
ŽC5146 Donji Kosinj-Rudinka,
ŽC3154 D36- Lijevi Štefanki,
ŽC5130 Zalužnica-Doljani,
ŽC6026 u dužini od cca 500m između mjesta Ljunić i Medviđa (obilazak: Kistanje-Bribirske Mostine-Benkovac-Medviđa),
LC31190 Lijevi Štefanki–D36,
LC3253 Mlaka-Jablanac u mjestu Mlaka,
LC 33043 u Petrinji (D30-D30) kod mosta na rijeci Petrinjčica,
LC 33045 u Petrinji (LC33043-D30) kod mosta na rijeci Petrinjčica,
LC 33051 u mjestu Nova Drenčina (obilazak: državnom cestom D37),
LC33017 Stružec (D36)-Potok-LC33019 (obilazak: državnom cestom D36),
LC34071 u Husju,
LC34133 Zagorje-Modruš-Oštarije,
LC59113 Lovinac-Rasoja,
LC59049 u mjestu Podastrana,
LC37016 Stara Diklenica-Gornje Plavnice
LC31205 Pokupsko-Auguštanovec,
Obala Ivana Trnskog u Karlovcu i
u Sesvetskim Selima zatvorena je Letnička ulica.

Pročitajte više