Milanović u Zagorju: Ovo je polaganje računa građanima

Foto: FAH

ZORAN MILANOVIĆ, koji je u srijedu u cjelodnevnom boravku u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje će kao premijer obići nekoliko lokacija a večeras kao predsjednik SDP-a sudjelovati na predizbornom skupu u Zaboku, smatra da je to  transparentno i da građani imaju pravo vidjeti na što ide njihov novac.

Na novinarski upit da će u Zagorju obići pet lokacija u funkciji premijera, a kasnije kao predsjednik SDP-a stići na stranački predizborni skup, i nije li to netransparentno, Milanović je odgovorio da je otvorenje dijela brze ceste Marija Bistrica – Zabok nešto što je ova Vlada radila i što je sada gotovo. Ističe da se ovdje ne radi o skupocjenoj proslavi i da nije "ulupano" milijun kuna, nego je sve skromno i da ovdje nema Fimi medije. Po njegovim riječima, dužnost Vlade je građanima pokazati na što se troši njihov novac. Kaže da je to sve transparentno i da građani, kao u Petrinji ili na vojnoj vježbi, imaju pravo vidjeti na što ide njihov novac.

"Ovo je polaganje računa građanima i to je normalno u politici i državništvu. Građanima to treba pokazati, a onda je na njima da odluče, jer se teško možemo probiti kroz šum medija" – izjavio je Milanović dodajući da mediji nisu njegovi, nego su neovisni. Spomenuo je i otvaranje hotela, odnosno restrukturiranje cijelog turističkog sektora. Kaže da je izgrađeno 25 novih hotela i da je uloženo 36 milijardi sredstava kroz HBOR u posljednje četiri godine, od čega većina u turizam.

Rekao je da su to sve rezultati ove Vlade.

Inače, premijer je zajedno s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem bio na otvorenju dijela brze ceste Marija Bistrica – Zabok.

U mandatu ove Vlade legalizirano 200 tisuća objekata

"Zagorje je među prvima u Hrvatskoj imalo autocestu, ali to je bilo prije puno godina, ali nakon toga je zaostalo i zato je sada ovdje dosta ulagano da se to digne na višu razinu, jer su ceste bile lošije",  izjavio je Milanović. Budući da se radi samo o dijelu brze ceste Popovec-Marija Bistrica – Zabok, sa spojem na Breznički Hum, Milanović očekuje da će izgradnja ostatka dionice ići bržim tempom, ali da postoje i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, no da se radi po propisima. 

Istaknuo je podatak da je u ovom mandatu legalizirano 200 tisuća objekata i da je to velika stvar. Rekavši da su građani godinama radili bez papira, ocijenio je da su u mandatu ove Vlade dobili povoljnu priliku to legalizirati. Naglasio je da je i to borba za građane.

"Kada imate legaliziranu građevinu, možete je dati za jamčevinu, kada nemate, onda ne možete to učiniti", zaključio je Milanović.

Što se tiče cjelokupnog projekta, ministar Hajdaš Dončić je pojasnio da su troškovi s prvotnih 400 milijuna kuna smanjeni na oko 200 milijuna. Danas je u promet puštena prva dionica od Zaboka do Marije Bistrice, dok se dovršetak druge dionice do Bedekovčine očekuje u ljetu iduće godine.

"Treća dionica, do Zlatar Bistirce, ovisit će o javnom natječaju, no, i tu su sredstva osigurana. Najvjerojatnije će se taj dio dovršiti u roku od dvije godine", izjavio je Hajdaš Dončić.

Osim otvorenja brze ceste, Milanović je u Zagorju posjetio Opću bolnicu  Zaboku te energetski centar Bračak. Uz posjet tvrtki ZMH Horvat u Konjšćini i Centru za odgoj i obrazovanje u Zajezdi, premijer bi se oko 15 sati trebao susresti s mons. Zlatkom Koreom u Mariji Bistrci. Nakon toga slijedi posjet podatkovnom centru FINA-e u Zaboku te stranački predizborni skup u 18 sati u Zaboku.

Pročitajte više