Milanović: Zabranit ću Bačiću ulazak u vojarnu ako ne odustane od ratne škole

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Republike Zoran Milanović komentirao je upis HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Bačića u ratnu školu "Ban Josip Jelačić", ocijenivši da je to kazneno djelo jer u ratnoj školi nije mjesto saborskim zastupnicima, koji su po definiciji državni dužnosnici. 

"Ako se ne povuku, prijavit ćemo ih i osobno ću zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske. Bit će njegova slika tamo bez obzira na to što je član Odbora za obranu. Bit će naređeno i zapovjeđeno da ne može ući u vojarnu jer to su kriminalci koji krše zakon", rekao je Milanović u Kastvu.

"U školu mogu samo službenici"

Odgovarajući na pitanja novinara o vojnom školovanju saborskog zastupnika Bačića, rekao je da je time ministar obrane Mario Banožić još jednom prekršio zakon, a ovoga puta, ustvrdio je, u tom kaznenom djelu asistirao mu je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 

"To je kazneno djelo, ne prvo Banožićevo. (...) Zakon kaže, to je škola u koju mogu ići samo službenici. Imamo cijelu piramidu regulative koja određuje tko je dužnosnik. Službenik je načelnik, ravnatelj, a saborski zastupnik je par excellence dužnosnik", rekao je Milanović.

"Kinder je poslao zahtjev za razrješenjem"

Milanović je rekao i da mu je u petak ravnatelj VSOA-e Ivan Kinder poslao zahtjev za razrješenjem te da ga je dobio i predsjednik vlade Andrej Plenković. 

"Čovjek se ponaša vojnički ipak. Dobio sam njegov osobni dopis od petka", rekao je Milanović, koji je postupak razrješenja pokrenuo zbog pronevjere novca u toj agenciji. 

Predsjednik vlade ranije je najavio kako će razriješiti Kindera, ali i da će novi šef VSOA-e biti imenovan kada se postigne dogovor oko kandidata. 

"Što ćemo sada? Čekati dok HDZ ne iskoordinira koga bi htjeli za ravnatelja VSOA-e i to meni bace preko tarabe da potpišem. Može, u paketu s ostalim, sa svim onim što opstruiraju godinu dana", poručio je Milanović.

Pročitajte više

 

Pročitajte više