Milanovićevi ljudi sazvali hitnu presicu, kažu da Banožić vojnicima ne daje dnevnice

Screenshot: N1

DVA važna savjetnika predsjednika Zorana Milanovića govorila su na press-konferenciji najavljenoj jutros.

"Predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić dat će izjave za medije danas, 29. studenoga 2021., u 13:00 sati u Uredu Predsjednika Republike", stoji u najavi koju su novinari dobili oko 11 sati.

No presica je debelo kasnila, počela je tek prije 14 sati.

Radi se o novim sukobima oko MORH-a.

"Prisiljeni smo izaći van. Tema je odnos ministra Banožića prema vojsci. Sve je počelo umirovljenjem, iživljavajućim umirovljenjem brigadira Burčula, da bismo danas došli u situaciju da se zlostavljanje protegne na hrvatske vojnike", rekao je Miljenić.

"Banožić je prije mjesec dana donio odluku da vojnici koji su potpora predsjedniku republike, njima se ne plaćaju dnevnice", rekao je Orsat Miljenić.

 

Lozančić je rekao da se tu radi o aktivnim vojnicima.

"Neće dobiti dnevnice, to je nekorektno. To su redovne aktivnosti, polaganje vijenaca u Vukovaru, Škabrnji, oni su napravili svoj posao, obaveza je Ministarstva da se te dnevnice riješe", dodao je.

Lozančić je onda pročitao dio pisma koje je Hranj uputio vladi.

"Ovo se ne smije tolerirati", dodao je Lozančić.

"Prošlo je neko vrijeme, načelnik Glavnog stožera iskaže svoje mišljenje, a odgovora nema do dan-danas", dodao je Lozančić.

"Ako se ne isplate dnevnice, predsjednik može ne ići i ne ispunjavati svoju funkciju ili ići", dodao je Lozančić.

"Predsjednik će nastaviti raditi kao i do sada. Predsjednik će ići tamo gdje treba, a ministar, ne znam na temelju čega, misli da može ljudima koji su bili u Vukovaru uskratiti dnevnice. Ovo sve je napisao načelnik Glavnog stožera. On je taj koji daje zapovijedi, na temelju njega se daju putni nalozi, to tako funkcionira. Možda ministar smatra da on može biti načelnik Glavnog stožera. Nezamislivo je, ako je ikome zamislivo, da predsjednik nema pravo na tri osobe da ponesu vijenac, da za to treba tražiti dozvolu ministra, to je suprotno Ustavu, zakonu i logici", rekao je Miljenić.

Presica je potom završila.

Uskoro opširnije

Pročitajte više