Milardović za Index: Most bi bio lud da ide u ovo bez jakih aduta, i u HDZ-u ima nezadovoljnih Karamarkom

Foto: FAH
 
"JEDNOGLASNO glasanje MOST-a protiv Karamarka je jasan znak da ne pristaje na ove odnose i da preuzima odgovornost da diže Vladin Most u zrak", smatra politolog Anđelko Milardović koji je za Index otkrio moguće rasplete krize vlasti koja je doživjela svoj vrhunac nakon što je Božo Petrov najavio da će na današnjoj sjednici vlade glasati za smjenu Karamarka.

Kriza upravljanja zemljom
 
Milarović je za Index rekao da postoje dva moguća scenarija. Jedan je da Most s ovime ode do kraja i potvrdi Karamarkov opoziv i u Saboru čime na sebe, smatra Milarović, preuzima veliku odgovornost, a drugi je preslagivanje vlasti HDZ-a s dijelom Mosta.
 
"Ovo je kriza upravljanja zemljom i građani trebaju znati kako je tko glasao, bilo po savjesti ili politici.Zato je važno da se Mostovci izjasne tko je za što, bez obzira hoće li Vlada pasti ili opstati. Moguće je i unutarnje preslagivanje ako HDZ ima sposobnost za to što bi značilo jedan kontinuitet, ali bez cijelog Mosta koji nije homogena grupa", kaže Milardović za Index koji nije siguran da je HDZ u ovome jedinstven.
 
"Treba vidjeti i kako će se HDZ unutar sebe odnositi spram ove situacije. Odluka danas će biti ključna i vidjet ćemo kako će se ponašati članovi HDZ-a na sutrašnjoj konvenciji. Prvi smjer bi bio podrška Karamarku, a drugi deinstalacija Karamarka. Zasad su HDZ-ovci deklaratorno podržali Karamarka, ali hipotetski je mogući scenarij i da ga se odreknu", smatra Milardović.
 
Dekomponiranje Mosta
 
"HDZ se mora pobrinuti da se stvar održi, ako žele da se održi. Međutim postoje i najave da će HDZ dići Most u zrak, odnosno da će ga dekomponirati. Prema onome što vidim i čujem, najbrojnijoj stranci ide na živce politički diskurs Mosta. Ako oni nađu rješenje da prigrabe jedan dio Mostavaca pa onda još i neke druge zastupnike, to će po meni značiti dekomponiranje Mosta i onda će se Sigmund Freud s Neretve naći u ozbiljnom problemu", previđa Petrovljevu sudbinu Milardović koji smatra da se već od početka ovo moglo naslutiti.
 
"Most je od početka jedna šizmatička, heterogena grupa koju se ne može kontrolirati. Zato su nepredvidljivi, a za monolitnoj organizaciji kao što je HDZ u kojoj na izborima pobjeđuje jedan čovjek s 95% glasova, smeta nepredvidivost", misli Milardović.
 
Milardović smatra je Most okrenuo leđa Karamarka jer je uvjeren da je afera Konzultantica dovoljno snažna da mu presudi.
 
Mnogi u HDZ-u nisu zadovoljni
 
"Možda oni barataju dokumentima ili informacijama koji su toliko jaki da mogu označiti konačan pad Karamarka. Kada ne bi imao neke tako snažne dokaze ili dokumente, netko bi bio potpuno lud  da postavlja ultimatume i uzrokuje ovaj tip krize. Pretpostavljam da u rukama imaju jake adute koji idu u prilog takvoj odluci i radikalnom stavu i ponašanju", kaže Milardović koji je ponovio da potporu HDZ-a Karamarku ne treba uzimati zdravo za gotovo.
 
"Velika grupa kada osjeti opasnost onda slijedi logiku homogeniziranja. Kad se otvori rasprava na njihovom saboru nitko ne zna kako će se to razvijati. U HDZ-u ima puno nezadovoljnih jer nisu namireni, drugi dio smatra da je to skoro pa koalicija s HDZ-a SDP-om jer su osvojili vlast, a nisu je preuzeli", analizirila Milardović i otkriva s kakvim se izborom vladajući moraju suočiti.
 
"Po teoriji racionalnog izbora svaka strana mora izračunati štete i koristi od pada vlasti i prijevremenih izbora. Ovo me mučna situacija za sve, ali neka se naprave izračuni koliko smo vremena do sada pozobali jer ova grupa koja je osvojila vlast još je zapravo nije do kraja preuzela i nisu donijeli nikakve odluke. Zbog svega toga postoji određeno nezadovoljstvo u HDZ-u jer oni smatraju da Karamarko nije odradio posao do kraja", kaže Milarović.

 

Pročitajte više