Miletić: U Istri ulaganja u obrazovanje povećana za 61 posto

Foto: Hina

Istarski župan Boris Miletić izjavio je na sastanku s ravnateljima osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Istarska županija da su od 2021. do 2023. kapitalna ulaganja Istarske županije u obrazovanje povećana za 61 posto u odnosu na razdoblje od 2017. do 2020.

Kapitalna ulaganja županije u obrazovanje povećana su s 9,6 milijuna eura u razdoblju 2017. - 2020. na više od 15,7 milijuna eura u sadašnjem mandatu. To potvrđuje da je obrazovanje, uz zdravstvo i socijalnu skrb, naš prioritet u ovome mandatu, rekao je Miletić.

Najavio je kako je za 2024. i 2025. godinu planirano više od 34 milijuna eura kapitalnih investicija u obrazovanje. 

U što se ulaže

Podsjetio je na ulaganja u Društveni centar Pula, nedavno završeni projekt KLIK Pula, dogradnju i opremanje Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" u Bujama i energetsku obnovu, sanaciju i adaptaciju školske zgrade Područne škole Sveti Martin u Nedešćini.

Za školski namještaj i opremu osnovnih i srednjih škola, naveo je Miletić, utrošeno je više od 1,1 milijuna eura.

Za razdoblje od 2024. do 2025. najavljen je nastavak ulaganja u Društveni centar Pula, za što je osigurano 420.000 eura, projekt izgradnje školske zgrade za Talijansku osnovnu školu u Novigradu, projekt vrijedan 3,7 milijuna eura, kao i projekte rekonstrukcije i dogradnje školskih zgrada te izgradnje školskih sportskih dvorana osnovnih škola u Svetvinčentu, Marčani, Žminju, Krnici i Kanfanaru i adaptaciju i dogradnju Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli.  

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičaj Istarske županije Vladimir Torbica predstavio je projekt institucionalizacije zavičajnosti, odnosno zavičajne nastave u Istarskoj županiji, ustvrdivši kako je osnovna ideja projekta da se "ljubav prema zavičaju i kulturnoj baštini uči od malih nogu".

Podsjetio je kako uz obrazovni ima i odgojni karakter u stvaranju kompletne osobnosti jer se na taj način opća kultura pojedinca podiže na višu razinu. Istarska županija jedina u Hrvatskoj provodi zavičajnu nastavu na takav način.

Županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Percan govorila je o e-upisima za prvašiće, koji su novina od ove godine, te je posebno skrenula pozornost na upise izvan upisnih područja, kojih i ove godine ima nogo.

Apelirala je na ravnatelje osnovnih škola da se posebna pozornost obrati na roditelje koji još nemaju mogućnost svoje školarce upisati preko e-upisa, naglasivši kako je osnovna ideja e-upisa olakšavanje procesa upisivanja za roditelje.

Pročitajte više