Milijarde dolara iz ratnog proračuna za koalicijske partnere

SAVEZNIŠTVO s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem moglo bi se isplatiti nekim državama koje su mu u ratu protiv Iraka odlučile pružiti potporu.

U okviru 75 milijardi vrijednog ratnog proračuna kojeg je Bush predložio u utorak Kongresu su nepovratna sredstva i zajmovi vrijedni milijarde dolara za "partnere i prijatelje" na Bliskom istoku među kojima su Izrael, Jordan i Egipat.

Pomoć se nudi i manje očitim članovima Busheve tzv. "koalicije voljnih" od Afganistana, Kolumbije do Filipina i Slovačke za koje Bush tvrdi da će pomoći SAD-u u "vođenju šireg rata protiv terorizma".

Prema dokumentima Bijele kuće najbolje će, zahvaljujući Bushevom planu, proći Izrael koji će dobiti milijardu dolara izravne vojne pomoći i devet milijardi dolara jamstava za zajmove koji bi mu trebali pomoći da prebrodi posljedice rata s Irakom.

Jordan bi trebao dobiti 700 milijuna dolara u ekonomskoj pomoći uključujući i 250 milijuna za "zadovoljavanje najhitnijih proračunskih potreba i obveza duga". Jordan će također primiti i 406 milijuna u vojnoj pomoći.

Egiptu bi trebalo pripasti 300 milijuna dolara pomoći koje će položiti kao jamstvo za zajmove.

Pomoć Pakistanu iznosila bi 175 milijuna dolara, a bila bi namijenjena za bolju sigurnost granica i kupnju radara.

Dio namijenjen Afganistanu, 127 milijuna dolara, trebao bi pomoći afganistanskoj vladi u borbi protiv terorizma, a još 170 milijuna za obučavanje i opremu afganistanske nacionalne vojske, te dodatni milijuni za obnovu.

Zapadna obala i pojas Gaze dobili bi 50 milijuna dolara izravne pomoći za "reduciranje terorizma i potporu mirovnom procesu".

Pomoć od 34 milijuna dolara za Kolumbiju trebala bi pomoći toj državi u borbi protiv trgovine drogom i protiv terorističkih aktivnosti.

Bush je u svom ratnom proračunu, prema dokumentima Bijele kuće, namijenio i pomoć za Bahrain, Oman, Pakistan, Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Džibuti i Filipine.

Ranije je objavljeno da je za Tursku rezervirano milijardu dolara pomoći.


Pročitajte više