Milijun eura za informaciju o ubojstvu novinara Duška Jovanovića

MINISTARSTVO unutarnjih poslova Crne Gore (MUP CG) priopćilo je u subotu kako će "policija isplatiti milijun eura za svaku točnu informaciju o identitetu direktnog izvršitelja ili naručitelja umorstva novinara Duška Jovanovića te pozvao građane koji posjeduju korisne informacije da pomognu u rasvjetljavanju tog zločina.

Ministar unutarnjih poslova Dragan Đurović najavio je da će se povući s dužnosti ako ne bude pronađen ubojica Jovanovića, te da će taj slučaj biti apsolutni prioritet policije.

Policija je, takođe, priopćila da se ministar Đurović posredstvom nadležnih službi Ministarstva, obratio policijskim organizacijama Francuske, Engleske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država i pozvao ih da u Crnu Goru pošalju svoje stručnjake specijalizirane za otkrivanje ovakvih vrsta ubistava, kako bi pomogli crnogorskoj policiji.

Čelnici crnogorske opozicije organizirat će u subotu komemorativnu i protestnu šetnju u znak sjećanja na ubijenog direktora i glavnog urednika Dana Duška Jovanovića i protiv sveopće kriminalizacije crnogorskog društva.

Direktor i glavni urednik podgoričkog lista Dan Duško Jovanović, koji je juče preminuo od posljedica ranjavanja u noći između četvrtka i petka, prvi je ubijeni novinar u Crnoj Gori.

Urednik u listu Dan Mili Prelević poručio je da će ta novina nastaviti izlaziti kao do sada i da će istraživati iste teme kojima se dnevnik bavio i dok je Jovanović bio živ.

Novinarske organizacije i mediji ocijenili su da je pucanj iz mraka na Jovanovića - pucanj u srž ideje slobodnog novinarstva, naglašavajući da se ubojice, njihovi nalogodavci i motivi moraju otkriti zbog profesije i demokratskih procesa u Crnoj Gori. Visokotiražni Dan oštro je kritizirao crnogorsku vlast zbog navodne umiješanosti u šverc cigaretama, brojnih afera i naročito premijera Mila Đukanovića.

Đukanović je juče osudio ubistvo Jovanovića i ocijenio da to predstavlja atak na građanski mir i stabilnost Crne Gore, kao i prijetnju sigurnosti njenih građana.

I crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjednik državne zajednice Svetozar Marović osudili su ubistvo. Vujanović je priopćio da je čvrsto uvjeren da će nadležni organi otkriti izvršitelja ili izvršitelje ubojstva Jovanovića i privesti ih pravdi.

Međunarodna organizacija novinara priopćila je da će poslati vlastima Srbije i Crne Gore protest zbog ubojstva Jovanovića sa zahtjevom da se odmah i u potpunosti zaštite novinarska prava.

Glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann rekla je da ubojstvo direktora lista Dan nema i ne može imati nikakve veze s Haškim tribunalom.

Protiv Jovanovića vođen je postupak pred Tribunalom, jer je njegov dnevnik u kolovozu 2002. godine otkrio identitet zaštićenog svjedoka u procesu protiv Slobodana Miloševića. On je kasnije priznao krivicu i javno se ispričao, nakon čega je tužba iz Haga povučena.

U Crnoj Gori je protiv lista Dan i uredništva pokrenuto 30-tak tužbi za klevetu, uglavnom zbog prenošenja navoda iz zagrebačkog lista Nacional o umiješanosti crnogorskih zvaničnika u međunarodni šverc cigaretama.

Prošlog ljeta Jovanović je privođen i u kragujevački Općinski sud zbog sumnjivog ugovora njegovog preduzeća Ju Media Mont s kragujevačkom firmom Zastava.

Pročitajte više