Milijuni Muslimana obilježavaju početak ramazana

MILIJUNI muslimana diljem svijeta počeli su u petak obilježavati sveti mjesec ramazan, javljaju agencije.

Tijekom ramazana - mjeseca kada su prvi stihovi Kurana objelodanjeni proroku Muhamedu - muslimani moraju od izlaska do zalaska sunca postiti, apstinirati od pića, konzumiranja nikotina i seksualnih odnosa.

Početak ovog devetog mjeseca islamskog kalendara određuje se ili promatranjem polumjeseca ili astronomskim izračunima.

Ramazan je u petak počeo u bliskoistočnim i afričkim muslimanskim državama, kao i u Afganistanu i Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi.

U Afganistanu, gdje su u subotu održani predsjednički izbori, prekinuto je prebrojavanje glasova zbog svečanosti kojima se obilježava početak ramazana.

Indija i Pakistan početak ramazana obilježit će u subotu, dok je u Libiji počeo već u četvrtak. U Pakistanu se nadaju da će sveti mjesec zaustaviti nedavne sukobe između sunitskih i šijitskih muslimana, prenosi BBC News.

U najnapučenijoj muslimanskoj državi Indoneziji, milijuni vjernika počeli su postiti u petak dok su muslimanski klerici i islamski čelnici zajednički zatražili zatvaranje kockarnica i noćnih klubova a televiziju pozvali da prestane privremeno emitirati program koji se protivi islamskim vrijednostima, javlja Deutsche Presse Agentur.

Islamski čelnici u svim zemljama pozvali su na jačanje sigurnosnih mjera kako bi se umanjila mogućnost bilo kakvih terorističkih napada, ističući kako je islam religija tolerancije.

"Muslimani trebaju djelovati poštujući islam, religiju tolerancije koja odbacuje nasilje, ekstremizam i terorizam te propovijeda umjerenost", kazao je saudijski kralj Fahd najavljujući početak ramazana.

(Hina) xbis ymaš

Pročitajte više