Milijunska pronevjera državnog novca u dalmatinskim brodogradilištima?

ODJEL za gospodarski kriminal PU splitsko-dalmatinske na zahtjev USKOK-a provodi istragu o poslovanju brodogradilišta Brodosplit i Brodotrogir, a sumnja se na višemilijunsku pronevjeru novca iz državne blagajne.

Načelnik ureda načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Ninoslav Čurić, potvrdio je u razgovoru za Index.hr da je tema poslovanja dalmatinskih brodogradilišta već nekoliko godina "u određenim postupanjima PU splitsko-dalmatinske", te da se u zadnjih mjesec dana po zahtjevu USKOK-a obrađuju podaci koji se odnose na poslovanje Brodosplita i Brodotrogira.

Policijska istraga prvenstveno se odnosi na poslove nabave, konkretno na pitanje jesu li poslovi navedenih brodogradilišta sukladni Zakonu o javnoj nabavi.

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, USKOK je zaprimio kaznenu prijavu protiv odgovornih u Brodosplitu, Brodotrogiru, te riječkoj tvrtki Brodoarmatura, u kojoj se tvrdi da navedena brodogradilišta ne poštuju Zakon o javnoj nabavi, koji propisuje da tvrtke koje se na bilo koji način financiraju iz državnog proračuna (a brodogradilišta se obilno koriste državnim subvencijama) moraju raspisati javni natječaj za bilo kakvu nabavu roba ili usluga čija vrijednost prelazi 200,000 kuna.

U kaznenoj prijavi se tvrdi da se preko tvrtke Brodoarmatura otuđuju veliki novčani iznosi, na način da Brodoarmatura brodogradilištima preprodaje robu za 3-4 puta veću cijenu od realne tržišne cijene. Po svakom brodu koji se gradi u ova 2 brodogradilišta, navodi se u prijavi, otuđeno je oko 50 - 100.000 USD (ovisi o veličini broda), od 2000 g. do danas. U kaznenoj prijavi stoji kako se u periodu od zadnje 3-4 godine na taj način otuđilo više od deset milijuna kuna.

Još je zanimljiviji podatak da tvrtka Brodoarmatura, u kojoj su zaposlena samo tri čovjeka, ima godišnji promet od nevjerojatnih 20 milijuna kuna, odnosno dobit od oko 3,5 milijuna kuna. Prema dokumentu koji se nalazi u posjedu redakcije Indexa, Brodosplit i Brodotrogir u zadnje tri godine nisu raspisali niti jedno javno nadmetanje za nabavu repromaterijala, iako se za to godišnje izdvajaju stotine milijuna kuna.

U prijavi se pojašnjava i način na koji se pronevjera državnog novca lako može provjeriti – samo treba usporediti cijene koje Brodosplit i Brodotrogir plaćaju Brodoarmaturi za robu za koju riječko brodogradilište "3. maj" plaća višestruko manje iznose.

"U slučaju Brodoarmature vrlo je lako dokazati da su redovito sklapali štetne ugovore o nabavi robe. Parametar za usporedbu je taj da se od 2000. g. do danas za oko 50% robe koju uopće isporučuje Brodoarmatura, u "3. maju" svake godine održava javni natječaj. Svi proizvodi u ovom natječaju standardizirani su putem "SB – standarda brodogradnje" koji u 100%-tnom dijelu opisuje proizvod. Proizvodi isporučeni u "3. maju" identični su onima u Splitu ili Trogiru. Nema opravdanja da su cijene tih proizvoda bitno različite u Splitu, Trogiru ili "3. maju", osim npr. za faktor transporta. Usporedbom najboljih cijena na "3.maj"-skim natječajima (te i usporedbom samih ponuda koje je Brodoarmatura davala na natječaj – jer većinom nisu bili najpovoljniji pa nisu dobili posao), lako će se utvrditi dokaz postojanja niza kaznenih djela." - stoji u prijavu USKOK-u i Državnom odvjetništvu.

"Budući je Brodoarmatura tvrtka sa 3 zaposlenika, sve robe koje plasira brodogradilištima mora kupovati od drugih dobavljača. Uz pomoć okrivljenika koji su na radnim mjestima u nabavi brodogradilišta, Brodoarmatura redovito dobija posao bez da dobavljači Brodoarmature imaju šansu samostalno konkurirati za posao jer su njihove ponude ili odbijene ili ih se najčešće jednostavno niti ne pita za ponudu. Tako izvorni proizvodači nemaju druge mogućnosti nego raditi "preko Brodoarmature", dok Brodoarmatura samo skupo prefakturira njihove proizvode. Istovremeno tim svojim dobavljačima diktiraju se cijene i uvjeti pod kojima mogu raditi (ucjenjuje ih se)." - stoji u kaznenoj prijavi.

Prema tvrdnjama iz prijave, ovakvim se kršenjem Zakona o javnoj nabavi državi nanose goleme štete brodogradilištima, ali i državnom proračunu iz kojeg se brodogradilišta obilno financiraju.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske poručuju kako će sa prikupljenim podacima izaći u javnost po dovršetku istrage.

Komentar slučaja pokušali smo dobiti od direktora Brodotrogira, Brodosplita i Brodoarmature, ali u dalmatinskim brodogradilištima nitko se nije javljao na telefon, dok je direktor Brodoarmature na službenom putu.

N.B.

Pročitajte više