Milinović: Dug bolnica napokon smanjen

MINISTAR zdravstva Darko Milinović održao je sastanak s ravnateljima 66 hrvatskih bolnica i čestitao im na dobro obavljenom poslu nakon što je dug bolnica do 31. kolovoza smanjen s 2,3 milijarde na 1,6 milijardi kuna.

1. travnja ove godine u rad bolničkih sustava uvedene su nove mjere s ciljem financijske stabilizacije koje zasad, čini se, daju ploda. Bolnički limiti su tim sustavom povećani za 17 posto, a ravnatelji su obećali da neće stvarati nove dugove. Analizom je utvrđeno da su se bolnice toga držale i da niti jedan ravnatelj nije potrošio više novca od dogovorenog. "Da se ravnatelji nisu pridržavali ovih odredbi, bolnice bi sada imale 3,1 milijardi kuna dospjelog duga dok bi ukupan dug iznosio više od šest milijardi kuna", kaže ministar Milinović.

Osim uspjeha na financijskom planu, Milinović je istaknuo da je u prvih sedam mjeseci ove godine znatno podignuta razina zdravstvenih usluga u hrvatskim bolnicama, iako priznaje da su liste čekanja i dalje dugačke. "Smanjenje listi čekanja nije ni bio osnovni cilj novih odredbi, ali financijska stabilnost je dobar temelj da to napravimo iduće godine", kaže Milinović.

J.C.
Foto: Index

Pročitajte više