Milinović najavio kažnjeničke inspekcije: Izbacite pepeljare iz kafića!

"UMJESTO da prvo uvede red u bolnice koje izgledaju kao da je počeo treći svjetski rat i uhvati se s tim u koštac, ministar Darko Milinović bavi se kafićima, ugostiteljima i hotelijerima i provedbi Zakona o nepušenju", naglasio je danas na konferenciji za novinare Miroslav Folnegović predsjednik Udruge hrvatskih restoratera dodajući kako su rezultati primjene zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda više nego porazni.

> Pušenje se vraća u kafiće, ali ne i u restorane i hotele

Odgovor ministra Milinovića nije se dugo čekao jer je već popodne uzvratio kako se spremaju pojačane kontrole Zakona o zabrani pušenja, te javno upozorio vlasnike kafića da ne vraćaju pepeljare na stolove. 

"Zabrana pušenja i dalje je na snazi sve do stupanja na snagu novih izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda", rekao je danas ministar Milinović dodajući kako se spremaju pojačanje kontrole. 

Ustavna tužba

Folnegović je dana ustvrdio kako su zabranom pušenja najviše bili zakinuti ugostiteljski prostori bez terasa, te kasina i restorani zatvorenog tipa, radi čega je promet pao i do 60 posto, naglašavajući kako nove izmjene Zakona neće donijeti nužne promjene. Štoviše, udruga restoratera najavila je i ustavnu Ustavnu tužbu.

Podsjetimo, već prije, Udruga restoratera najavila je kako će pokušati prvo u saborskoj proceduri izmijeniti Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a ako im to ne uspije pokušati će ga rušiti na Ustavnom sudu jer smatraju da je njima povrijeđeno ustavno načelo jednakosti. Kako su naglašavali, a danas su to i ponovili, postavljane uređaja ventilacije za deset izmjena zraka može stajati i do 400 tisuća kuna dok bi ugostiteljski objekti u trgovačkim centrima bili u izuzetno nepovoljnijem položaju od primjerice ostalih.

U EU tri do deset godina u Hrvatskoj 6 mjeseci

Restorateri su izračunali kako im se više isplati ugraditi plinske grijalice za terase koje bi radile cijelu godinu, nego ventilaciju koju predviđa novi zakon.

"Nama nikako nije jasno zašto Milinović inzistira na roku prilagodbe od šest mjeseci za primjenu izmjena zakona i ugradnju odgovarajućeg ventilacijskog sustava! Vrlo dobro je poznato da je u Europi taj rok bio od tri do deset godina", naglasio je danas Folnegović dodajući da se ugostitelji nikada nisu nalazili u gorim uvjetima.

Tužbe i zbog narušavanja interesa

Na konferenciji za novinare, prozvan je i Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, koji je i u njihovo ime pregovarao s Ministarstvom zdravstva oko izmjena zakona.

"Puntijar nema bonitet zastupati sve ugostitelje, on može zastupati obrtnike", rečeno je danas na konferenciji na kojoj je naglašeno da se Puntijar jednostrano i usko zalagao oko primjene zakona. Poručili su i kako razmišljaju i o eventualnoj tužbi i to zbog narušavanja interesa ugostitelja.

Pročitajte više