Miljuš: Nije bitno tko me pretukao, zanima me tko stoji iza napada!

NOVINARA Jutarnjeg lista Dušana Miljuša zatekli smo u zagrebačkoj bolnici Rebro u dosta lošem stanju, međutim uspjeli smo kratko popričati s njim. Miljuš je sinoć dobio sedative kako bi mogao zaspati, izgrebano mu je lice, na glavi ima dvije rane, slomljena mu je ruka (ne sjeća se kako ju je uopće slomio, ali pretpostavlja da se branio, op.a.), a morat će i na snimanje kuka, jer ga jako boli.

"Bio sam kod teretane blizu moje kuće i vidio sam ih kako se penju na motore, ali nisam obraćao pozornost. Kad su me udarili sve mi se zamračilo, a da su me napali motoristi saznao sam od susjeda koji je sve vidio", rekao nam je Miljuš.

Nije želio govoriti o svojim sumnjama, a kao razlog je naveo poprilično dug popis sumnjivaca. "Ovo je djelo profesionalca, ali bilo bi neozbiljno da na ikoga sumnjam. Tako da o tome neću ni govoriti", dodao je Miljuš.

Na pitanje jesu li ga napadači uspjeli uplašiti Miljuš odgovara: "Nakon onoga sa Zečevićem, pitao sam se što može biti još. Sad vidim što je bilo, i pitam se što je sljedeće. Naravno da me malo strah. Nadam se da će uhvatiti napadače", dodao je u razgovoru s Indexovom novinarkom.

Ispred njegove sobe jutros je viđena policija. Na pitanje hoće li zatražiti policijsku zaštitu, kazao je kako mu je zaštita i ranije nuđena, no da ju nije uzeo. Sada će, kaže, razmisliti ponovno o tome.

Miljuš nam kaže i kako nije toliko bitno tko ga je napao, koliko ga zanima tko stoji iza napada. Ono što je do sada poznato, jeste da je Miljuš navodno napadnut metalnim palicama.

"Petračevi se nemaju razloga baviti Miljušem"

"Meni je teško komentirati ovako odvratan događaj kao što je napad na Duška", kazao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Hrvoja Petrača, u razgovoru za Index. Miljuš se, između ostalih, u svojim crnokronikaškim tekstovima bavio i Petračem.

Pavasović Visković smatra kako se Petračevi uopće nemaju razloga baviti Miljušem zbog njegovih tekstova, jer se nije njime bavio značajno puno te da je Petrač samo jedno od stotina imena iz njegovih tekstova.

Upitali smo odvjetnika Pavasovića Viskovića kako to da često baš novinari koji pišu o organiziranom kriminalu završe pretučeni i s frakturama glave. On kaže da uopće nema takav dojam, jer ima dosta novinara koji se bave organiziranim kriminalom, a da im se nije ništa dogodilo.

"Koji je razlog da je Duško ovako brutalno pretučen i zašto je baš on završio razbijene glave, teško je reći i trenutno nema smisla nagađati", poručio je Petračev odvjetnik.

Petračeva supruga Alica: Žao mi je zbog napada, ali mi nemamo veze s tim

Alica Petrač, supruga Hrvoja Petrača, u razgovoru za Index također demantira da njezin suprug ima bilo kakve veze s napadom na Miljuša. Čula se s njim, kaže, jučer, ali ne zna je li on čuo za napad. "Ako je sinoć gledao vijesti, onda jeste", dodaje.

Alica Petrač smatra kako je netko jako dobro iskoristio situaciju, odnosno vezu između Miljuša i Petrača (Miljuševo pisanje o njegovom slučaju), a tko je to učinio, dodaje, ne zna.

"Nije slučajno da se te stvari s vremena na vrijeme ponavljaju", kaže ona i dodaje kako joj je žao zbog napada na novinara. I ona, kao i njezina svekrva Zlata, pogođene su svime što se događa vezano za njihova supruga i sina. "Vi morate shvatiti da je moja svekrva očajna zbog svega što se događa njezinu sinu", kazala je.

Policija po običaju vrši izvide i radnje te nema pojma ni o čemu

Zagrebačka policija na press konferenciji tek je kratko izvijestila o napadu na Miljuša. Glasnogovornica Aleksandra Ljuba kazala je kako je istraga u tijeku te da zbog toga ne može reći ništa o slučaju. Na pitanje hoće li načelnik zagrebačke policije, zbog čestih napada na novinare, održati press konferenciju, Ljuba je odgovorila da ne zna.

Miljuša je oko podneva posjetilo i izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva. Na upit našeg novinara za komentar na slučaj, Mislav Bago kratko je kazao kako se ovdje ne radi o napadu na jednog čovjeka, nego na cijelu državu te da bi institucije u ovom slučaju trebale oštro reagirati.

> Pretučen novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš

> Čeka li ovo hrvatske novinare koji pišu o mafiji i kriminalu?

> Batinaši napadaju novinare, direktore i pravobraniteljice, djeca pozivaju na ubijanje, a što radi policija?

A.B./D.M.
Foto: Cropix/Index

Pročitajte više