Dodik: Razočarao sam se u EU, naručili smo 100.000 doza od Rusa

Foto: Epa

PREDSJEDATELJ Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas kako je razočaran nesposobnošću Europske unije da pravodobno osigura cjepivo protiv koronavirusa te je najavio kako će rješenje za taj problem tražiti u Rusiji.

"Razgovarao sam s važnim ljudima i Republika Srpska će u veljači dobiti 100 tisuća doza cjepiva od ruskih proizvođača", kazao je Dodik na konferenciji za tisak o u Istočnom Sarajevu.

Dodao je kako je to logičan rezultat činjenice da postoji sve veći problem u nabavi cjepiva zapadnih proizvođača te da nema niti naznaka kada bi BiH mogla dobiti doze koje je od njih odavno naručila.

"EU se nije snašla na početku pandemije, a nije se snašla ni sada"

Dodik je problem s nabavkom cjepiva iskoristio kako bi ponovo istaknuo svoj euroskepticizam.

"EU se nije snašla na početku pandemije, a nije se snašla ni sada, pa je to ozbiljan problem povjerenja u temeljna načela EU, odnosno u njenu solidarnost", kazao je Dodik.

Na pitanje novinara zašto govori samo o nabavi cjepiva za RS kada već nastupa u ulozi predsjedatelja Predsjedništva BiH, Dodik je odgovorio kako on ne predstavlja sve građane BiH, nego samo Srbe i RS.

Poručio je da ga ne zanima kako će Federacija BiH rješavati problem cijepljenja svog stanovništva te da je stvar vlasti tog entiteta hoće li slijediti primjer RS i tražiti rješenje kod ruskih proizvođača.

Vlasti RS autonomno pregovaraju o nabavi cjepiva iz Rusije iako Agencija za lijekove BiH za to još nije dala odobrenje s obzirom na to da nisu okončane sve faze testiranja kroz koje su prošla cjepiva zapadnih proizvođača.

Pročitajte više