Milošević optužio Galbraitha da opravdava zločine

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević optužio je u četvrtak pred Haškim sudom bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha da pokušava opravdati zločine počinjene tijekom operacije "Oluja".

"Galbraith opravdava ovaj zločin političkim razlozima", kazao je na početku protuispitivanja Milošević poručivši da je "Oluja" "najveći zločini protiv Srba" kojim je "protjerano 250 tisuća civila".

Američki veleposlanik je odgovorio da su SAD učinile sve kako bi se postiglo mirno rješenje za problem krajine čime su ugrozile i odnose s tadašnjim hrvatskim vlastima jer su se zalagale za visoki stupanj autonomije za Srbe.

On je kazao kako je Milošević odbio surađivati kao i da mu je više srpskih vođa kazalo da im je naredio odbijanje plana Z-4, koji je jamčio visoki stupanj autonomije srpskoj manjini.

"Posljedice su bile rat i 180.000 izbjeglih Srba", rekao je Galbraith jer je srpsko odbijanje pružilo "izgovor Hrvatskoj vojsci da započne rat".

U operaciji "Oluja" Hrvatska je počinila mnogo toga što je bilo nezakonito pa čak i zločinačko, rekao je Galbraith, nabrajajući da se radilo o sustavnom spaljivanju imovine Srba, ubijanju nekoliko stotina preostalih Srba te, kao treće, Tuđmanovim naporima da se Srbi ne vrate u svoje domove, što je ocijenio "rasističkim".

On je ponovio kako su Sjedinjene Države kritizirale Hrvatsku zbog toga i nametnule joj sankcije kako bi se ishodili pomaci na području poštivanja ljudskih prava.

Na Miloševićevo pitanje da li je ono što se događalo tijekom operacije "Oluja" odgovaralo kriterijima za etničko čišćenje Galbraith je odgovorio: "Da li se (etničko čišćenje) dogodilo tijekom operacije Oluja? Ne. Jer je cjelokupno stanovništvo napustilo te teritorije".

U dodatnom ispitivanju, koje je vodio glavni tužitelj u predmetu "Milošević" Geoffrey Nice, Galbraith je posvjedočio kako vjeruje da je stanovništvo napustilo prostore krajine jer je znalo za predstojeću operaciju.

Milošević je tijekom protuispitivanja tvrdio da nitko u vodstvu Srbije (on je tada bio predsjednik Srbije) neposredno prije "Oluje" nije znao da postoji mogućnost hrvatske vojne operacije.

Događaji u Hrvatskoj u 1995., uključivši i samu operaciju "Oluja" kojoj je posvećeno dosta prostora i tijekom glavnog ispitivanja i tijekom protuispitivanja, nisu obuhvaćeni optužnicom protiv Miloševića.

On je, naime, optužen za zločine počinjene na području Hrvatske tijekom 1991. i 1992. godine.

Jedina javna haška optužnica vezana uz operaciju "Oluja" je ona protiv hrvatskog generala Ante Gotovine, jednog od zapovjednika HV-a, kojeg se tereti za progon oko 200 tisuća krajinskih Srba te za uništavanje njihove imovine i ubojstva oko 150 krajinskih Srba koje su počinile hrvatske snage.

Pročitajte više