Miloševićev svjedok neizravno potvrdio teški zločin na Kosovu

PUKOVNIK Vlatko Vuković, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u srijedu je neizravno potvrdio navod iz optužnice o masovnom pogubljenju više od 100 Albanaca u kosovskom selu Mala Kruša, u ožujku 1999.

Tijekom protuispitivanja tužitelja Geoffreya Nicea o pokolju nad 109 Albanaca u Maloj Kruši 25. ožujka 1999., svjedok Vuković je kazao kako je "moguće da se to dogodilo i da su to činili pojedinci izvan kontrole", dodajući kako on o tome "nema saznanja".

U Miloševićevoj optužnici za ratne zločine na Kosovu, navodi se da su snage Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije prilikom napada na Malu Krušu odvojile albanske muškarce, zatvorile ih u jednu kuću i pucale u njih a potom tijela 109 ubijenih prekrili slamom i zapalili.

Tužitelj je u sudnici prikazao fotografiju jednog preživjelog svjedoka s teškim opeklinama i citirao njegovu izjavu, pitajući Vukovića tvrdi li da se taj zločin uopće nije dogodio.

Svjedok, koji je u tom području 1999. zapovijedao jednim bataljunom VJ sa sjedištem u Đakovici, rekao je kako "njegovi vojnici to nisu učinili" ali dopušta mogućnost da je "bilo pojedinačnih slučajeva". Zanijekao je mogućnost da su zločini bili organizirani.

Milošević je u dodatnom ispitivanju tražio da svjedok objašnjava kako su se zapovijedi VJ za "čišćenje" terena, koje je predočio tužitelj, odnosile isključivo na "pretres" terena i potragu za "teroristima" OVK, a ne na protjerivanje civila.

Sudac Iain Bonomy upozorio je kako se "besmisleno troši najdragocjeniji resurs suđenja - vrijeme dodijeljeno optuženom za obranu, u čemu prednjači upravo optuženi". Miloševiću je za izvođenje dokaza obrane, prema važećem rasporedu suđenja ostalo oko 80 radnih sati.

Suđenje se nastavlja iduće srijede, kada Milošević treba dovršiti ispitivanje Vlatka Vukovića.

Bivšem predsjedniku Srbije i SRJ u Haagu se sudi već tri i pol godine po 66 točaka optužbi za genocid u BiH, te zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu.

Pročitajte više